geef de regio voorrang bij nieuw werk

Opinie – Raalter werkgevers vragen politieke partijen zich uit te spreken voor een gemeentebestuur dat meer van het werk dat ze te doen heeft in de eigen gemeente uitzet. Goeie actie, die navolging dient. Iedere gemeente moet dat eigenlijk doen.

Maar toch eerst een nadeel: de gemeente Olst-Wijhe heeft momenteel een offerte-aanvraag lopen voor gemeentelijke advertenties. De partij die het krijgt, moet minimaal 70% van haar nieuws in het krantje over Olst-Wijhe laten gaan. Alleen de lokale drukker komt dan nog in aanmerking en die kan dus een prijs vragen naar believen wegens geen concurrenten. (En je kunt je de kosten van een duur bedrijf besparen die de offerte-aanvraag begeleidt.)

Maar verder alleen maar voordelen.

Neem de organisatie van een denktank over duurzaamheid in Raalte. Daar had de gemeente een heel duur bedrijf uit Zwolle voor ingehuurd. Geen feeling met Raalte, geen kennis van wat er al gebeurt. Er werden daarom wat zouteloze avondjes belegd (met allemaal ambtenaarachtige bezoekers), er kwam een duur en ongelukkige notitie van en niemand heeft er wat aan. Geld over de balk gegooid, rare manier van duurzaam denken.

Of het koningscadeau voor bewoners van Dalfsen. Dat heeft de PvdA-burgemeester Nooten bij een neefje besteld. Schande, dat had een kunstenaar uit Dalfsen moeten zijn. Waarom is daar nooit iemand boos – en wantrouwend – om geworden?

De veel te grote stadhuizen – waarom wordt daar niemand boos en wantrouwend over – worden gebouwd door megabedrijven met Polen in dienst. Het zal gemeenten een rotzorg zijn. Ze verschuilen zich achter Europese aanbestedingen maar vergeten dat ze zelf die regels bepalen. Maar voor het opstellen van die regels huren ze weer dure bedrijven in die anders adviseren.

Het idee van de Raalter werkgevers verdient navolging. Te beginnen bij de ondernemers zelf. Laat ze hun eigen inkopen ook regionaal houden. Laten we ons eigen voedsel uit de regio halen. Laten we gebruik maken van mediabedrijven uit de regio in plaats van internationale bedrijven die kranten op de klippen sturen. Winkelen in de winkelstraat in plaats van op internet. Sinterklaascadeau’s niet bij Bol.com halen. Je huis laten bouwen door een lokale aannemer. Is goed voor de werkgelegenheid in de regio. En het scheelt een heleboel reistijd en energie-overlast. De Rabo sluit ze nu allemaal weer, maar toen die bank in de regio allemaal nieuwe banken bouwde waren de uitvoerende bedrijven eerst rekeninghouder, zo niet dan toch uit de regio en als dat ook niet kon, dan pas werd er over de gemeentegrens gekeken, zoals voor een lift. Zo dus!

En inderdaad: ook ambtenaren moet je uit de buurt halen. Maar dan wel eerst kijken of je ze nodig hebt. Misschien eerst eentje aannemen die met de stofkam door al die malle regeltjes gaat die gebaseerd zijn op de burger wantrouwen?

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.