duizenden zonnepanelen in groen heeten

Een energiepark met duizenden zonnepanelen in Heeten. Dat is het plan van Dominique Doedens en Frank Middelkoop. “Het realiseren van een duurzaam en energieneutraal Heeten is de visie voor de lange termijn”, schrijven de twee in een doorwrocht plan van aanpak over het energiepark. Maandag 11 november vergadert de gemeente over de toekomst van Raaltes duurzame energietoekomst. Doedens en Middelkoop willen hun plannen daar lanceren.

Deze maand presenteerden Doedens en Middelkoop hun plannen al bij de Energie Pitch. De jury heeft inmiddels toegezegd het project te steunen. Ook andere voorstanders van duurzame projecten hebben aangegeven voorstander te zijn van het plan. Als de gemeente nu groen licht geeft, worden er zeer waarschijnlijk 2000 zonnepanelen geplaatst op de daken van MKB en agrariërs. Dit aantal komt bovenop de 1500 panelen die Heeten nu al rijk is. Nog eens 6000 zonnepanelen komen op het Energiepark aan de binnenzijde van de rondweg van Heeten.

Het plan voor het Energiepark klinkt milieubewuste mensen natuurlijk als muziek in de oren. Je plaatst zonnepanelen op grote daken van bedrijfspanden zodat ze niemand in de weg liggen. Je kunt ze – zoals het Energiepark van plan is – ook op de grond zetten, op een stuk land dat anders toch niet gebruikt wordt. De ruimte onder de panelen kan dan gebruikt worden voor de teelt van bijvoorbeeld paddenstoelen. Multifunctioneel en nog duurzaam ook.

Zijn er ook nadelen? De duizenden zonnepanelen hebben impact op het landschap. Vooral in een landelijke omgeving zijn de velden met panelen een opvallende verschijning. Je hebt behoorlijk wat grond nodig. Vooral als je praat – om Heeten geheel zelfvoorzienend te maken – over 50.000 panelen. Daarnaast zijn zonnepanelen roofgoed. Vooral als ze op de grond staan neem je ze makkelijk mee. Eerder dit jaar werd in Nederland en Duitsland al voor miljoenen aan zonnepanelen gestolen.

Volgens Dominique Doedens en Frank Middelkoop past het plan goed bij het streven van de gemeente Raalte een duurzame gemeente te worden.

Lees in de bijlage het voorstel dat maandag besproken wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.