crosscircuit dendert door met van den enkloop

Na de overweldigende ouverture afgelopen zondag in Haarle, verplaatst het lopersveld zich zondag naar het buitengebied van Raalte. Rondom het Hoftheater en vooral op het landgoed het Reelaer speelt zich de Joop van den Enkloop af. De loop, die door AV Salland wordt georganiseerd, kende dit jaar een onzekere aanloop. Het geheel vernieuwde Hoftheater, amper opgeleverd, vormde toch een tijdlang een onzekere factor voor de organisatie. Niet alleen als ontvangstruimte, ook de inschrijvingen, het secretariaat en de prijsuitreiking vinden jaarlijks plaats in de foyer.

Theaterdirecteur Jos van den Born en de zijnen hebben alle registers open getrokken om de hardloopinvasie te kunnen ontvangen. “Dat gaat helemaal lukken”, was de stellige overtuiging, een week voor het eerste startschot. Nadat AV Salland deze hobbel had geslecht, kwam een tweede zorgpunt binnen gewaaid. De storm had op het uitgestrekte landgoed het Reelaer flink huis gehouden: bomen en takken versperden het parcours. Werk aan de winkel dus. Op dit moment zijn de bossen weer optimaal toegankelijk, al zullen de lopers op bepaalde plekken ietwat modder op hun pad vinden. Dit is meteen ook één van de charmes van de crosslopen: het overwinnen van elementen als weersgesteldheid en ondergrond.

Het Reelaer

De 5de Joop van den Enkloop heeft ‘het Reelaer’ als strijdtoneel. Dit landgoed is pas de laatste jaren toegankelijker geworden. Voorheen gold het als privé-terrein met doorgangspaden voor de pachtboeren. Het kasteel is nog steeds privé en oogt aristocratisch. Voor de pachtboeren van weleer, die tussen Kerst en Nieuwjaar hun pacht ‘op het kasteel ‘dienden te betalen, bleef de burcht ‘op afstand’. In het koetshuis vond de transactie plaats. Het Reelaer, onder de boerenbevolking ‘Treelde’ genoemd, beslaat uitgestrekte bossen en landerijen tussen Heino en Raalte. Voor een crossloop vormt dit landgoed dan ook een machtig mooi achterland.

Nadat in Haarle vorige week de eerste posities in het klassement zijn ingenomen, zal in Raalte aanstaande zondag blijken of hiermee al een trend gezet is. Dan is vooreerst de vraag hoe selectief het parcours op de Haarlerberg was èn welke impact het drassige Reelaer heeft op de onderlinge verhoudingen. AV Salland is bijzonder trots de eerste gebruiker te zijn van het nieuwe Hoftheater. Bijzonder is hierbij ook dat de lopers tijdens de run het nieuwe gebouw zullen doorkruisen. Een VIP-behandeling dus. Al zal niemand in het uitgestrekte lopersveld verwachten dat de rode loper uitligt.

Afstanden

De loop, genoemd naar één van de hoofdsponsoren van het circuit, kent op de vroege zondagmorgen maar liefst vijf loopafstanden. Voor de jeugd zijn de loopafstanden 750 en 1500 meter. De overige drie wedstrijden gaan, geheel in de stijl van het crosscircuit, over 3, 5 en 10 km.

Informatie: staging2.sallandscrosscircuit.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.