cross circuit een doorlopend succes

‘Wat een volk , wat een massa lopers’, een veel gehoorde uitlating de afgelopen weken van zowel loper als toeschouwer. Inderdaad een juiste constatering. Zo stroomden de inschrijflijsten van het circuit – de klassementslopers dus – bijna helemaal vol. Dit betekent dat het maximum aantal van 400 nagenoeg bereikt is. Ook het aantal lopers dat meedoet aan de individuele wedstrijden , zonder de optie van competitie, gaat een record verbreken.

Natuurlijk waren de weersomstandigheden de afgelopen twee weekeinden goed. En, ja inderdaad, kregen de lopers in Haarle en in Raalte een super loopparkoers ‘op hun bordje’. Afgezien van deze pluspunten is het een landelijk gegeven dat hardlopen steeds meer aan populariteit wint.

De tweede loopgolf, the sky is the limit? De opkomst van het populaire hardlopenten tijde van Gerard Nijboer en de zijnen in de jaren 70 en 80, wordt gezien als de eerste loopgolf. Bijna op z’n Amerikaans gingen plukken landgenoten hardlopen, trimmen. De eerste massale lopen dienden zich aan. Wat aanvankelijk als een rage werd opgevat, werd ‘a way of life’.

De jaren hierna bleven stationair: geen terugval, maar ook geen opvallende pieken. De laatste 10 , 15 jaar echter worden de volkslopen ongekend massaal. Een stadsmarathon, een themaloop, de Mariekeloop: organisaties stellen limieten om het evenement hanteerbaar te houden.

Opvallend bij dit alles is de opkomst van hardlopende vrouwen. Loopclinics in Raalte in Lierderholthuis bijvoorbeeld zitten in een mum van tijd vol met overwegend dames. Het huidige crosscircuit bewijst dat vrouwen binnen de hardloopwereld ‘storming’ zijn: in Haarle en Raalte maakten ze respectievelijk ruim 40% en 30% uit van het loopveld, waarbij aangetekend dient te worden dat de speciale Rohdaloop de verhouding ietwat vertekent.

Na twee competitiewedstrijden dient zich al een aantal kanshebbers aan. Bij de jongens ontbrandt een strijd tussen Simon Vos en Thomas Mudde. Gerben van Vilsteren en Bertil Krukkert op de 5 km, Judith Fuselier, Ruud Boom en Edwin Ophof op de langste afstand voeren ogenschijnlijk ongenaakbaar het klassement aan. Ook deze snelle rakkers weten dat de weg nog lang is, met nog negen wedstrijden te gaan. Bijzonder interessant ook is de strijd in de buik van het peloton. Ook al lopen deze niet in de kopgroep, voor al deze enthousiastelingen ligt in hun eigen zone die prachtige uitdaging één of meerdere plaatsen op te schuiven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.