column goos lier economie

Bij mij leidt het wel vaak tot kromme tenen.

Afgelopen week zijn er bij DWDD drie jonge veelbelovende economen uitgenodigd, ‘omdat ze met de oude niet verder komen’. Mathijs is zichtbaar teleurgesteld over wat ze te zeggen hebben. Het probleem van de teleurstelling bij de praatprogramma’s is niet alleen dat ze op zoek zijn naar de eenvoudige oplossingen, maar ook dat men nooit echt goed luisteren wil naar wat er wordt gezegd, betreft zowel de oude als de nieuwe economen. Maar, ik vind dat de economen het ook niet zo handig doen. Er is namelijk een verschil tussen 1) de economie, 2) het supermodel van het Centraal Plan Bureau dat zo goed en kwaad als het gaat probeert de economie te voorspellen en 3) de economische wetenschap.

Die werkelijke economie (1) is echt complex, om even een paar dingen te noemen: wat goed is voor de economie is politiek vaak niet goed te verkopen en het effect van media op de massa (we praten elkaar het graf in). Bij het Centraal Planbureau (CPB) (2) doen ze eigenlijk de hele dag niet anders dan een beetje sleutelen aan het model omdat telkens blijkt dat het model het toch nog niet helemaal goed doet (we noemen dit wel de methode van vallen en opstaan of terwijl trial and error). En dan heb je de wetenschappers (3) die theorieën ontwikkelen en vervolgens deze theorieën proberen te onderbouwen met goed onderzoek op basis van de regels die horen bij wetenschappelijk onderzoek. Het doen van onderzoek vind ik belangrijk om enigszins het zicht te behouden op de werkelijkheid. Het maken van een onderscheid tussen deze drie vormen van economie kan volgens mij duidelijkheid geven.

Ten slotte de vraag aan de drie jonge economen. Wat moet er nu volgens jullie echt anders. Er wordt van alles gezegd, maar geen van de drie heeft het er over dat we weer, althans voor een deel van de economie, terug moeten naar de economie van de menselijke maat en dat alle kosten van vervuiling moeten worden verwerkt in de prijzen van producten. Dus streekproductie ( in Salland) en niet voor een paar tientjes de hele wereld over vliegen. Toch jammer dat ze dat niet noemen.

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool en coördinator Plattelandswerkplaats Salland Saxion

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.