checklist voor wensenpakketje

Opinie – Er staan gemeenteraadsverkiezingen aan te komen. Dus roeren politieke partijen zich met het doen van beloftes. Je weet wel dat ze niet uitkomen, maar dat is niet zo erg: de kleur van de beloftes is de kleur van de politieke gedachte van de partij. Dus ook na compromissen weet je wel zo ongeveer wat je aan een partij hebt.

Behalve dan als de anti-oorlog-partij Groen Links mee doet aan de oorlog.

Behalve dan als een christelijke partij als het CDA ons een oorlog inliegt.

Behalve dan als een partij tegen subsidies de VVD voorstander is van de grootste subsidie (hypotheekrenteaftrek) die we kennen.

Behalve dan als een fascistische partij de PVV zegt heel democratisch te zijn.

Behalve dan als een partij voor arbeiders de PvdA het ontslagrecht versoepelt.

Behalve dan als een partij voor gemeentebelangen GemeenteBelangen partij kiest voor projectontwikkelaars in plaats van lokale ondernemers.

Maar voor de rest klopt het wel zo’n beetje, dat beloftes van een partij bij de kleur van een partij horen en dat je aan de hand van die beloftes dus wel zo ongeveer kunt verwachten wat een partij doet.

Niet dus.

Daarom stellen we een ander politiek systeem voor. We maken er gewoon een meerkeuzeverhaal van. Burgers mogen op heel veel vlakken gewoon aanvinken wat ze willen. Wel of geen rondweg, wel of geen nieuw gemeentehuis, wel of geen nieuw asfalt. Wel of geen zwembad. Wel of geen …

Per keus zet je de financiële consequentie erbij. Wil je een zwembad? Goed, dan kost dat per burger 100 euro belastinggeld. Wil je een rondweg? Mooi. 345 euro per burger. Schouwburg? 50 euro. En zo voort.

In plaats van stemmen op een partij, stemt een burger daarmee op thema’s. Na de verkiezingen tel je per onderwerp het aantal voor- en tegenstemmers op en je weet precies wat je te doen staat. De raad hoeft dan niet meer te kissebissen over politieke issues, raadsleden hoeven niet meer schaamteloos te liegen, alles wat ze moeten doen is overleggen met de ambtenarij hoe ze uitvoeren wat het volk wil.

Zou mooi zijn, zo’n bestuursvorm. Dan noemen we die raadsleden volksvertegenwoordigers.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.