centrum vanaf booijink ziet er niet uit

Een rapport van 74 pagina’s dik vertelt wat er allemaal mis, maar ook wat er mogelijk is in de centrumwijk. Zo laat de bereikbaarheid te wensen over, is de kwaliteit van de parkeerterreinen niet goed, heeft de bebouwing een ouderwetse uitstraling en is er te weinig groen. Ook is er geen goede relatie tussen het centrumgebied en de kanaalzone.

Toch stellen de onderzoekers dat het gebied potentie heeft om een plek te worden waar het plezierig wonen is, waar ondernemers goed terecht kunnen en waar je je meer welkom voelt dan in de huidige situatie. Daarvoor moeten wel een heleboel paden bewandeld worden en niet onbelangrijk: het kost veel geld.

Om te beginnen adviseren de onderzoekers om de verkeersstromen anders langs het centrum te geleiden, zodat een soort ring ontstaat. Daarnaast zou een aantal winkels meer ruimte nodig hebben: Van de Aldi waren de uitbreidingsplannen al bekend, maar ook de Albert Heijn is uit zijn jasje gegroeid.

Wel kan de bebouwing een oppepper nodig. Het gebouw van Booijink is de bezoekers een doorn in het oog. Daarnaast is het KPN-gebouw een eyecatcher in negatieve zin. “Door de wisselende bebouwingsstructuren en oriëntaties heeft het gebied een onsamenhangend karakter. De parkeerterreinen rond de Schapenstraat zijn

onbegrensde en onvriendelijke ruimten,” concluderen de onderzoekers.

Ook bevat het centrum te weinig groen. “Het centrum heeft een zeer beperkt oppervlak aan openbaar groen. Het aantalbomen in de Oostflank is ook zeer gering en de bomen die er staan zijn over het algemeen erg jong.” Dus ook daar valt een verbeteringsslag te maken.

Het hele plan van de onderzoekers, dat overigens nog geen goedkeuring van politici heeft, beslaat drie varianten. Om die allemaal te realiseren, is veel tijd en geld nodig. Alleen de studie naar de verkeerssituatie zou al 45.000 euro kosten. Het aanpakken van alleen de bestrating op de Molenhof kost al bijna 400.000 euro.

De drie varianten heten Small, Medium en Large. Small valt te zien als snelle winst met minimale investeringen. Medium is de tussenstap en Large is het neusje van de zalm, maar tegelijkertijd ook erg duur. Zo is zelfs Booijink weggelaten uit de variant.

De politici moeten zich nog uitspreken over het plan, maar een aanzet tot het opfleuren van de Oostflank van het centrum lijkt gemaakt. Het plan bekijken? Dat kan via deze link.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.