brood en spelen de echte bakker jorinkloop

Inmiddels lopen de weekends letterlijk vol en verplaatst het Sallands crosscircuit zich zondag naar enkele kilometers verderop. De Echte bakker Jorinkloop wordt op het domein van Omni Mobilae gehouden: een crossparkoers optima forma.

Lemelerveld, Heino en Raalte schuren met een langgerekte bosgebied aan elkaar: een zes kilometer lange, oostwest gerichte, smalle strook natuur . Het Reelaer en de Krieghuusbelten, zoals dit groene land in de volksmond genoemd wordt. Het zal dan ook niemand verbazen dat twee parkoersen van het Sallands crosscircuit juist in dit gebied gesitueerd zijn. Liepen vorige week de lopers van de Joop van den Enkloop door het westelijk gelegen Reelaer, aanstaande zondag trekt de karavaan oostwaarts.

Op het selectieve parkoers van Outdoor centre Omni Mobilae hoeft wedstrijdleider Marja Eilert zich geen zorgen te maken over de mate van crosswaardigheid van het parkoers. Een ruwe zool onder de schoenen om grip te hebben zal geen luxe zijn om de bochtige bospaden voortvarend te doorkruisen. Ook de organisatie en de ondersteuning van deze crossloop staat als een huis : het komt echt ‘voor de bakker’.

Deze loop die eigenhandig georganiseerd wordt door de Stichting Sallands Crosscircuit, heeft Bakker Jorink als hoofdsponsor. Deze Echte Bakker is geen eendagsvlieg in de hardloopwereld. Sinds een aantal jaren is het hele bakkersteam besmet met het loopvirus. Eendrachtig en in het tenue van de werkgever tref je ze: in regionale hardloopwedstrijden, in het crosscircuit; zelfs in de strongmanrun zagen we ze. Met een overduidelijke tekst op hun rugpand: ‘Brood, zweet en tranen’ .

Het enthousiasme van het bedrijf ervaar je elke dag weer in de winkel. ‘We houden van het vak en vinden het heerlijk om elke dag te mogen werken met vers, lekker ruikende producten’, lezen we . Dat ‘ lekker en gezond’ in elkaars verlengde liggen, bewijst de Echte Bakker Jorink deze maanden heel uitdrukkelijk door sportbrood, energiebonkies en topfittertjes te produceren. Dit alles rond hun eigen Echte Bakker Jorinkloop op zondag 1 december.

Deze Raalter loop vormt de derde etappe van het Sallands crosscircuit. Na de massale toestroom van hardlopers tijdens Haarlerbergloop en de Joop van den Enkloop rekent de organisatie op een gelijkwaardige invasie. Op het prachtige parkoers zal op enkele punten het lange loperslint zich moeizaam over de smalle bospaden wurmen; vooreerst zijn de bospaden lekker ruim. Toeschouwers komen volledig aan hun trekken als het peloton zich door het bos kronkelt.

Na de twee vorige wedstrijden begint het klassement zich op alle 14 categorieën heel licht af te tekenen. Na de zware lopen van de afgelopen weken blijft in de top een aantal atleten zich in de kijker lopen. Hoewel dit beeld meestal door gezet wordt, zullen ook dit jaar weer plots lopers naar voren schieten of ineens terugvallen. De achtereenvolgende, zware wedstrijden vragen steeds weer om een goed herstel: een week later dien je weer scherp te zijn. Ook dit geeft charme aan een klassement.

Een klassement waaraan dit seizoen een record aantal van bijna 400 lopers deelnemen. Elke week wordt deze vaste kern aangevuld met honderden anderen die zich specifiek voor een bepaalde loop hebben ingeschreven. Dit kunnen de zondagslopers zijn, die eenmalig in hun eigen dorp hun loopschoentjes aantrekken. Hier tref je dan ook vaak grote groepen actieve leden aan van de plaatselijke sportverenigingen. Naast deze recreatieve lopers gaat een aanzienlijk aantal lopers geregeld wedstrijden af die in de regio of zelfs hierbuiten gehouden worden. Echte hardlopers, dus.

De Zevenheuvelenloop, de Halve van Egmond, de Midwintermarathon bijvoorbeeld, worden aangedaan. Hier tussendoor pikken deze atleten wedstrijden uit het Sallands crosscircuit mee. Ook dat maakt elke loop in het Sallandse weer boeiend: de mix van de vaste kern met de instromers. Voor de organisatie van elke loop worden ’s morgens de inschrijflijsten met veel aandacht bekeken: welke topatleet staat er vanmiddag bij ons aan de start?

Wèl of geen topper, de Echte Bakker Jorinkloop heeft een groot startvak. Een loop voor iedereen; voor het hele volk, zou Juvenalis gezegd hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.