zwarte piet wordt zwart gemaakt

Opinie – “Je moet kindertjes hun speelplezier niet ontnemen”, was een van de reacties op onze Facebookpagina waar we ons afvroegen wat de regio van de Zwarte Piet-discussie vindt. En ook: “Niet zo zeuren”.

Die reacties zijn kenmerkend voor de kwaliteit van de discussie over Zwarte Piet en of die racistisch is. Dat komt omdat er emotie bij komt kijken. Dan gaan we heel rare argumenten gebruiken.

Dat kindertjes plezier moeten hebben… Áls Zwarte Piet het gevoel van discriminatie met zich meebrengt, dan blijft er weinig plezier over voor zwarte kindertjes. Áls, want het is de vraag of kleine zwarte kindertje discriminerend gevoel ervaren, of dat hun ouders hen dat aanpraat. “Ik ken een voorbeeld van kinderspel waarbij een negertje vroeg of hij ook zwart geschminkt mocht worden”, probeerde een vrouw op de radio een volgend onzin-argument.

“‘t Is traditie”, riep iemand. Ook loos. Want ledenverbod voor vrouwen bij de SGP was ook traditie, net als slavenhandel. Folklore dan? De dwerg op de kermis is ook langzaam maar zeker verdwenen.

De echte discussie moet gaan over uit welke tijd Sinterklaas en Zwarte Piet komen. In werkelijkheid is Sint Nicolaas (we hebben het dan over het jaar 270) een bisschop die arme kinderen eten gaf. Dat gebaar is in de middeleeuwen opgepakt door geestelijken. Rond zijn sterfdag kregen ‘onnozele kinderen’ eten en drinken en dat liep door tot 28 december. Het schijnt dat toen al Zwarte Pieten meewerkten. Toen moesten we onze faam als slavendrijvers nog vestigen. En die eerste Pieten hadden zwarte vegen op hun gezicht, want ja, die schoorsteen. Later zijn die Pieten helemaal zwart gemaakt.

Kortom: er lijkt geen relatie tussen Zwarte Piet en racisme.

En toch voelen sommige zwarte mensen zich gediscrimineerd door Zwarte Piet. Je ziet dat wel vaker, dat mensen last hebben van het verkeerde. Slachtoffers die in de rechtbank het woord krijgen als onderdeel van verwerking van datgeen hen is aangedaan. Een reclamespotje dat op last van machinisten verboden wordt omdat iemand in die reclame onder dalende spoorbomen doorrent. Het zijn kunstmatig gelegde relaties met een situatie om een basisprobleem onder de aandacht te brengen.

Racisme en Zwarte Piet, die relatie wordt ook kunstmatig gemaakt. Mensen die er last van hebben, namens zichzelf of namens anderen, kunnen misschien beter aan het werk met zichzelf in plaats van anderen hun wil opleggen.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.