Home / archiefcentraal / zwarte piet hoe ruimdenkend zijn we

zwarte piet hoe ruimdenkend zijn we

Bij het Antidiscriminatiebureau van Overijssel is tot op heden nog geen enkele klacht wegens discriminatie binnengekomen vanwege Zwarte Piet. Vorig jaar eentje. En daarvoor moeten we terug naar 2005, toen er ook een klacht binnenkwam. Daarmee is de Zwarte Pieten-discussie wat Marten Verheijen betreft niet zinloos. “We houden in Nederland graag vast aan het zelfbeeld dat we ruimdenkend en tolerant zijn, maar dat is helemaal niet meer zo.”

Het Antidiscriminatiebureau wil zelf geen standpunt innemen in de Pieten-discussie. “Dat is niet aan ons,” zegt Verheijen, “wij werken naar aanleiding van klachten. Maar de discussie verbaast ons wel. Eigenlijk is het helemaal geen discussie. Die wordt met de gebruikte argumenten zelfs doodgeslagen.” Verheijen duidt daarmee op de al dan niet grappig bedoelde opmerkingen in de Pietenzaak. Dieptepunt is wat hem betreft een reactie van iemand die op Twitter riep dat ‘de Duitsers álle Nederlanders hadden moeten vergassen, dan hadden we deze hele discussie niet gehad’.

Maar ook mensen met waarschijnlijk goed bedoelde argumenten komen vaak niet verder dan ‘het is toch een traditie?’. “En dan zijn de stellingen weer betrokken,” neemt Verheijen waar. “Maar tradities zijn niet per definitie onveranderbaar. En al helemaal de Sinterklaastraditie niet. Die traditie is door de jaren heen nogal veranderd. Zwarte Piet is lang niet meer de boeman met roe die hij vijftig jaar geleden was. Dus waarom zouden we niet nu op een punt staan aan die traditie weer enige verandering door te voeren?”

Het Antidiscriminatiebureau kent de overlevering. Dat Zwarte Piet een slaaf zou zijn die door Sint Nicolaas is vrijgekocht, dat is één van de verhalen. “En uit dankbaarheid daarvoor heeft die zwarte slaaf zijn hulp aangeboden aan Nicolaas. Als dat het verhaal is, heb je het niet bepaald over discriminatie. Maar discriminatie is niet wat iemand voelt, discriminatie is wat de wet zegt.”

En met die wet gaan we in Nederland nog wel eens aan de haal, vindt Verheijen. “We schermen met de vrijheid van meningsuiting. Maar die vrijheid zegt niet dat je alles mag roepen, die vrijheid waarborgt alleen maar dat je niet eerst toestemming van de overheid hoeft te hebben, voor je iets zegt. Volgens de wet mag je dan nog steeds niet alles roepen. Artikel 1 voorziet daarin, dat je niet mag discrimineren bijvoorbeeld. En als ik kijk naar de positie van homoseksuelen, naar travestieten, maar ook naar de vrouw, naar gehandicapten, naar leeftijd, dat wordt er in Nederland nog heel wat afgediscrimineerd.”

In die zin verbaast Verheijen zich niet over de Europese Unie en de ombudsman die beiden zeggen dat er in Nederland overal discriminatie op de loer ligt. “Maar we denken tolerant en ruimdenkend te zijn.”

Lees ook

Boosterprik mogelijk in alle gemeentes GGD IJsselland

ZWOLLE – Elke gemeente binnen het werkgebied van GGD IJsselland krijgt een tijdelijke vaccinatielocatie. Vanaf …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.