wie handelt er als u het zelf niet meer kunt

Het is goed om er over na te denken wie er namens u kan handelen als u het zelf niet meer kunt. Zo kan het zijn dat u voor zaken naar het buitenland gaat en dat de onderneming hier in Nederland gewoon moet doorlopen. Het kan ook zijn dat u in het ziekenhuis belandt en dat u buiten bewustzijn bent en er toch zaken geregeld dienen te worden.

Hoe kunt u dit goed regelen? Dat kan door een zogeheten levenstestament op te stellen. Een ‘gewoon’ testament werkt alleen voor het geval u komt te overlijden. Het levenstestament wordt met name opgesteld om zaken tijdens leven te regelen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u het zelf niet meer kunt, zoals bij dementie, als u in coma raakt of zelf niet meer mobiel bent. U wijst dan zelf iemand aan die voor die situaties uw zaken behartigt en keuzes maakt voor uw persoonlijke verzorging of medische behandeling.

U wijst een persoon aan die als gevolmachtigde namens u kan handelen. Hiertoe wordt vaak een notariële volmacht opgesteld, zodat ook voor de buitenwereld duidelijk is dat de gevolmachtigde namens u mag handelen. Derden weten dan ook dat de volmacht tot stand gekomen is via de notaris, die deze akte alleen mag opmaken als u zelf goed uw wensen kenbaar kunt maken.

De gevolmachtigde is vaak de echtgenoot/partner of één of meer van de kinderen, maar het kan ook een derde zijn. U mag zelf aangeven hoe ver u wilt gaan met het geven van bevoegdheden aan de gevolmachtigde. Zo kan het zijn dat van de volmacht pas gebruik mag worden gemaakt, nadat een onafhankelijk arts heeft verklaard, dat u zelf niet meer in staat bent om uw wil te verklaren.

De gevolmachtigde kan bijvoorbeeld ook de bevoegdheid krijgen uw huis te verkopen of schenkingen te doen aan de kinderen. Het kan zijn dat u een soort toezichthouder wilt aanstellen, aan wie de gevolmachtigde rekening en verantwoording moet afleggen over de handelingen die hij verricht.

Als u geen volmacht heeft opgesteld en u daartoe ook niet meer in staat bent, dan kan er een bewindvoerder, een curator of een mentor worden benoemd door de kantonrechter. Belangrijk verschil met de volmacht die u zelf geeft bij notariële akte is, dat u dan zelf geen invloed meer heeft op de persoon die als zodanig namens u op gaat treden. Daarnaast is het zo dat de bewindvoerder machtiging nodig heeft van de kantonrechter om uw huis te verkopen of bijvoorbeeld om schenkingen te doen aan de kinderen.

In het algemeen zal de kantonrechter geen machtiging verlenen aan de bewindvoerder (en dat kan ook uw partner zijn) om bijvoorbeeld schenkingen te doen aan de kinderen. Schenkingen worden mede gedaan met het oog op het besparen van erfbelasting (voorheen successierecht). Daarnaast is het op dit moment heel populair om schenkingen te doen waardoor het vermogen daalt en u daardoor minder eigen bijdrage hoeft te betalen voor de nieuwe AWBZ-regeling. Door het opstellen van de notariële volmacht kunt u aangeven dat schenkingen zonder machtiging van de kantonrechter kunnen worden uitgevoerd.

Neem voor meer informatie contact op met:

Notariskantoor De Zwart Tesink

Drostenkamp 2, 8101 BX Raalte

T: 0572 363619

E: info@dezwarttesink.nl

I: staging2.dezwarttesink.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.