vvd nota berenschot is weggegooid geld

De fractie van VVD-Raalte wil dat er bij het vaststellen van de begroting 2014 al een begin wordt gemaakt met het orde brengen van de gemeentelijke financiën. De liberalen wijken daarmee af van de lijn die de coalitiepartijen Gemeentebelangen en CDA hebben uitgezet om pas na de verkiezingen te beginnen met het oplossen van begrotingstekort (2,5 miljoen euro structureel).

De afgelopen periode heeft Bureau Berenschot een lijst met 52 bezuinigingsmogelijkheden opgesteld, welke afgelopen maandagavond aan de raadsleden is gepresenteerd. “Een nota met allerlei voorstellen die we al eerder hebben gehoord en waarbij vooral ‘ambtelijk’ naar oplossingen is gekeken. Per saldo hebben we niets nieuws gehoord. Jammer van de 50 duizend die dit gekost heeft”, zo concludeert de VVD, die bevestigt dat Raalte over 2 a 3 jaar met een tekort van 2,5 miljoen komt te zitten.

“Zeker als je nu niet bijstuurt weet je zeker dat dan de lasten nog verder zullen stijgen. Terwijl de lasten al ruim 20 procent gestegen zijn”.

Een van de punten waar de gemeente volgens de VVD nu al mee kan beginnen in het terugdringen van de overhead. ‘De overhead binnen het ambtelijk apparaat is groter dan elders. Dat wisten we al uit de discussie rond het Sportbedrijf. Deze overhead wordt doorberekend in de huurtarieven en in de leges. Zo is ook bekend dat de tarieven van betaald parkeren onder druk staan, vanwege stijgende kosten van de parkeerwachters en het doorberekenen van de overhead. Als je nú niet corrigeert, dan sta je over twee jaar voor het blok. Dat moet je niet willen”.

Zorgwekkend is volgens de VVD verder dat in de betreffende nota bij de meeste voorstellen wordt toegeschreven naar een verhoging van de lasten. De VVD zal bij de behandeling van de begroting voor 2014 in ieder geval voorstellen om per direct een stop te zetten op de inhuur van externe bureaus en een vacaturestop in te stellen voor alle functies die een relatie hebben met de overhead. “Daarmee kunnen we de druk bij de parkeertarieven en bouwleges weghalen en voorkomen dat er nóg meer op de sport en op het onderhoud van het openbaar groen wordt bezuinigd”. De liberalen rekenen daarbij op een breed draagvlak bij de andere partijen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.