sallandwonen verwerpt woonakkoord

Voor de regio Salland zit geen winst in de principe-afspraken tussen Aedes (branchevereniging van woningcorporaties) en minister Blok, dat stelt woningcorporatie SallandWonen. SallandWonen heeft alle onderdelen van het principeakkoord gewogen. De conclusie is een nee tegen dit akkoord.

“Wij vinden het belangrijk om een duidelijk signaal af te geven naar onze huurders en alle andere belanghouders ”, zegt Ed Penninks, directeur bestuurder van SallandWonen. “Op geen enkel punt komen de huurders of de regio er beter uit”.

Het grootste nadeel is dat er niets verandert aan de verhuurdersheffing van 1,7 miljard die van alle corporaties gezamenlijk wordt gevraagd. Dat ook corporaties moeten bijdragen in tijden van bezuinigingen is begrijpelijk. Maar de hoogte van de heffing in combinatie met de onzekerheid over de duur ervan stelt SallandWonen voor een dilemma. Concreet betekent het dat SallandWonen in 2014 2,9 miljoen euro moet betalen aan het Rijk en dat loopt op naar 4,6 miljoen in 2017. Geld dat niet meer geïnvesteerd kan worden in Salland.

Volgens de regering kunnen corporaties die heffing betalen door extra huurverhoging te vragen. De betaalbaarheid van huurwoningen staat al onder druk en de vraag is hoeveel extra de huur omhoog kan. Een andere mogelijkheid is geld besparen door het verlagen van de bedrijfslasten.

SallandWonen doet daar al veel aan, maar niet alle bedrijfslasten zijn op korte termijn beïnvloedbaar en bovendien zal dit nooit genoeg opleveren om die heffing van te kunnen voldoen. En extra inkomsten verwerven door woningen te verkopen is in deze markt ook geen realistische optie. Dat betekent dat SallandWonen minder kan gaan investeren, ook in bestaand bezit.

Aedes heeft natuurlijk gezien de situatie goed onderhandeld, maar er zijn voor de huurders in Salland weinig voordelen aan te wijzen. Penninks besluit: “Rest ons niets anders dan een tegenstem uit te brengen tijdens het congres op 3 oktober”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.