sallandse jongeren schaf stufi af

Met een minimaal verschil van 13 voor en 12 tegen concludeerde voorzitter wethouder Gosse Hiemstra dat de studiefinanciering mag worden afgeschaft.

Vrijdagmiddag gingen meer dan 100 vwo-leerlingen van het Carmel College Salland met elkaar in debat over vier stellingen. Elke stelling werd ingeleid door een voor- en tegenstander, waarna alle fracties in de raadzaal van de gemeente op elkaar reageerden. Ook leerlingen die wat meer moeite hadden met spreken in het openbaar, overwonnen zichzelf en voerden het woord.

In de ochtend werden onder leiding van maar liefst vijf jongerenfracties (DWARS, JongeDemocraten, JongeSocialisten, CDJA en ROOD) en zes raadsleden van de gemeente de stellingen voorbereid. Vanuit het perspectief van de politieke partij werd stelling genomen en via smartphones werden bronnen en argumenten gezocht.

In de middag volgde het debat. Over een verplichte cursus sociale media voor leerlingen in het voortgezet onderwijs waren de meningen verdeeld. Leerlingen zien wel de gevaren van het gebruik van sociale media, maar zien niet meteen een rol voor docenten of ouders. De tweede stelling ging in op het geven van een boete aan jongeren én hun ouders voor jongeren onder de 18 die alcohol in hun bezit hebben. Om verschillende redenen waren de leerlingen geen voorstander om ouders te beboeten. Voorstellen om extra ambtenaren te laten controleren vielen niet overal in goede aarde. Ondertussen twitterden de leerlingen mee via de #debatcarmel, zodat de leerlingen ook ‘online’ hun mening konden geven. Deze tweets werden weergegeven op een groot scherm in de zaal.

De laatste stelling was de klap op de vuurpijl: de kiesgerechtigde leeftijd voor de gemeenteraadsverkiezingen moet zo snel mogelijk verlaagd worden naar 16 jaar. Het debat kwam hier echt los en inhoudelijk werd er stevig gediscussieerd. De leerlingen besloten in meerderheid dat de kiesgerechtigde leeftijd niet omlaag hoeft. Op andere manieren is ook invloed uit te oefenen op de plaatselijke politiek.

Aan het eind van de middag trok een jury zich terug en was unaniem in zijn oordeel: Matthijs Cents en Anouk Jorna waren beste mannelijke en vrouwelijke debaters van de dag. De leerlingen keken terug op een leuk en leerzaam project en vlogen daarna uiteen voor de herfstvakantie.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.