sallands aardewerk met klei uit de ijssel

Vergeet Delfts Aardewerk en gooi je oubollige Chinees porselein maar in de prullenbak. Een echte Sallander haalt tegen Sallands Aardewerk in huis. En Sallands Aardwerk is dan ook echt Sallands: De klei komt uit de IJssel en wordt vervolgens in Heino bewerkt en afgebakken.

De persoon achter Sallands Aardewerk is Petra Beltman uit Heino. Onlangs begon ze de pottenbakkerij. Over de insteek is ze duidelijk: “Het is een ambachtelijke pottenbakkerij en geen kunstgalerie. Ik maak dan ook ‘gebruiks’-aardewerk en geen kunst.”

Alles wat Beltman maakt, komt op haar website en op Facebook. Via die weg probeert ze het aardewerk te verkopen. Ook maakt ze producten op aanvraag. “En als er vraag naar is zal ik ook workshops en cursussen gaan verzorgen.”

Beltman werkt vanuit haar werkplaats aan de Stoevenweg in het buitengebied van Heino. Ze beschikt over een schopschijf, een elektrische schijf, een gasoven en binnenkort wordt de collectie aangevuld met een elektrische oven. Ook wil ze experimenteren met een zelfgebouwde houtoven.

Om teleurstellingen te voorkomen: Niet alle klei die ze gebruikt komt uit de IJssel. Ook klei die elders in Nederland en soms Duitsland gewonnen wordt komt voor in Sallands Aardewerk. Maar als je dan IJsselklei treft, dan is de kans groot dat ze het zelf heeft gewonnen. Mooi he?

Zie voor meer informatie staging2.sallandsaardewerk.nl en staging2.facebook.com/SallandsAardewerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.