roken in tentfeesten is verboden

Opinie – Het laatste tentfeest in de regio is geweest, dus kunnen we het er nu wel over hebben: roken in de tent tijdens tentfeesten is verboden. Nu zijn we niet altijd helemaal zo van regeltjes, maar hier gaat het om andermans gezondheid. Dus stellen we streng beleid voor: volgend jaar in geen enkel tentfeest meer een sigaret.

“Ja maar dat is toch niet te handhaven?” is het meest gehoorde, maar desalniettemin slappe tegenargument, direct gevolgd door ‘stel je niet zo aan man, laat ons toch lekker roken”.

We zijn een raar volkje, wij Nederlanders. Drugs wordt verketterd. Roken en drinken moet kunnen.

Als ze langs komen met de collectebus om onderzoek te doen naar enge ziektes, geven we grif. We fietsen er met plezier zes keer een alp voor op. We geven zo graag en zo veel aan onderzoek dat directeuren van fondsen er miljonair van worden. Maar kom niet aan ons pilsje en ons rokertje. Hier in onze regio is bier zelfs de kurk waarop verenigingen, school- en dorpsfeesten drijven.

Vergelijk dat eens met andere landen. In Tasmanië, onderdeel van Australië, mag je vanaf dit jaar niet meer roken als je 18 jaar of jonger bent. Volgend jaar is dat 19. En zo voort.

In New York mag je niet meer roken in het Central Park, want daar kom je veel sporters tegen. En Time Square is ook rookvrij. De burgemeester overweegt ook een thuis-rookverbod in te voeren voor ouders met kinderen.

Maar dat ga je toch allemaal niet controleren? En waar bemoeien ze zich mee? Laten we dat eens doortrekken naar fietsen zonder licht, bellen in de auto, rijden zonder gordel…

En het is natuurlijk niet zo dat je een regel maar niet moet invoeren omdat die niet te controleren is. Je stelt regels omdat je vindt dat je die regel moet stellen.

De controle kunnen we trouwens ook met z’n allen wel regelen. Vanaf het eerste tentfeest volgend jaar gewoon een pilsje over de sigaret van de roker gooien. Een beetje wild gooien, dat wel, dan heb je er meeteen een nieuw feestonderdeel bij.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.