roja zet ondernemend raalte in de spotlights

Een inmiddels vertrouwd onderdeel van de Stöppelhaene is de ondernemersmiddag, met als hoogtepunt de bekendmaking van de ROJA, de Raalter Ondernemingen van het Jaar. Dit keer beleefde het evenement alweer haar tiende editie. Genomineerden en bezoekers werden dan ook feestelijk onthaald met een glaasje champagne, alvorens vol spanning de uitslag af te wachten. Winnaars in respectievelijk de categorieën Agrarisch, Industrie en Dienstverlening en Detailhandel en Horeca zijn landbouwbedrijf Tijs, recreatieoord De Krieghuusbelten en Echte Bakker Jorink.

De ROJA 2013 werd geopend door wethouder Jacques van Loevezijn van de gemeente Raalte, mede-initiatiefnemer van de ROJA. Ook hij benadrukte het 10-jarig jubileum en roemde de groei die het evenement sinds de start heeft doorgemaakt: “Onze gemeente kent vele prachtige bedrijven die middels dit evenement terecht in de spotlights komen te staan. Al tien jaar lang weten kandidaten zich te onderscheiden in bedrijfsvoering en innovatie, in combinatie met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar mogen we als gemeente bijzonder trots op zijn. Sinds de start is de ROJA elk jaar een stukje prestigieuzer geworden. Niet alleen wordt de titel door alle winnaars jaarlijks met trots gedragen, ook de uitreiking zelf – zo bleek ook dit jaar weer – is een steeds belangrijker event van Stöppelhaene geworden. Alle promotionele activiteiten rondom de ROJA leveren de kandidaten veel exposure en andersom is het mooi om te zien dat genomineerden er op hun eigen websites ook weer de nodige ruchtbaarheid aan geven“.

De deskundige ROJA-jury, onder leiding van notaris Mark Oors, neemt haar taken als beoordelaar uiterst serieus en ging met haar uiteindelijke keuze dan ook niet over één nacht ijs. Alle genomineerden zijn persoonlijk bezocht, waarna per bedrijf een minutieus rapport werd opgemaakt. Punten waarop werd beoordeeld zijn onder andere personeelsbeleid, omgaan met de klant, oog voor duurzaamheid en het belang van het bedrijf voor Raalte. ROJA-bezoekers konden in de Sallandse Herberg via schermen meekijken bij de kandidaten, middels een korte videoreportage. De langere versies waren in de week voorafgaand al te zien op RTV Raalte en Salland Centraal.

Industrie en Dienstverlening

Genomineerden in deze categorie waren Veldkamp Technische Service Raalte, recreatieoord Krieghuusbelten en Grond- Weg- Waterbouwbedrijf Klink Nijland, alle drie gevestigd in Raalte. De titel ging uiteindelijk naar De Krieghuusbelten. De jury roemt De Krieghuusbelten als familiebedrijf, opgezet door de ouders van Ted en Han Westenenk die er nu de scepter zwaaien. Een gezond bedrijf, waaraan ook een traditionele financieringswijze ten grondslag ligt. In de loop der jaren is de oorspronkelijke camping een familievakantiepark geworden met veel voorzieningen op het terrein zelf. De Krieghuusbelten behoort al jaren tot de top van Nederland. Men ontving als één van de eersten een 5-sterren waardering van de ANWB en weet deze status tot op de dag van vandaag te behouden. In de bedrijfsvoering speelt innovatie een belangrijke rol. Een mooi recent voorbeeld is de realisatie van luxe houten lodges die allen uitkijken over de grote vijver van De Krieghuusbelten. Het viel de jury ook op tijdens het bezoek aan de camping, dat Han en Ted steeds overal op het park door de vakantiegangers aangesproken werden. Zelfs kinderen kwamen gezellig een praatje maken. Laagdrempelig dus. Kortom, een fris en modern geleid bedrijf, dat zeker qua landelijke uitstraling veel betekent voor Raalte en wat nog vol uitbreidings- en vernieuwingsplannen zit.

Detailhandel en Horeca

Restaurant De Bagatelle uit Mariënheem, Echte Bakker Jorink uit Raalte en café De Gouverneur streden om de titel in de categorie Detailhandel en Horeca. Onderneming van het Jaar werd Echte Bakker Jorink. Sinds José en Patrick Jorink in 1996 de zaak van hun ouders overnamen, hebben ze voortdurend gewerkt aan het in stand houden van de bijzondere positie die de bakker in Raalte heeft. Patrick is de man van de smaak en van het ambacht. Hij is voortdurend bezig met ontwikkelen van nieuwe producten: “Kwaliteit is waar het om draait, zorgen dat je met je product en winkel onderscheidend bent. En dat levert succes op”. Het werd in de winkel zo druk, dat er een verbouwing aan te pas kwam om de routing te veranderen. En ook de opening van een vestiging in Raalte Noord haalt klanten bij de hoofdvestiging weg.

Al jaren verzorgt Echte Bakker Jorink het schoolontbijt en komen klassen van basisscholen in de bakkerij om het maken van brood te bekijken. Daarnaast sponsoren zij de Wandelvierdaagse. Jury: “Wat Jorink zo uniek maakt, is haar aanwezigheid in Raalte. Het is niet alleen de warme bakker met die lekkere broodjes, het is ook die ijssalon met die lekkere ijsjes en het is ook dat terras dat die hoek van de Raalter winkelstraten zo gezellig maakt”.

Agrarisch

Landbouwbedrijf Tijs aan de Heetenseweg in Heeten mag zich een jaar lang Raalter Onderneming van het Jaar in de categorie Agrarisch noemen. Andere genomineerden waren biologisch varkensbedrijf Neimeijer uit Heino en melkvee- en pluimveebedrijf Nijkamp uit Raalte. In 1978 kocht Jo Tijs anderhalve hectare grond van zijn broer aan de Heetenseweg en begon er met 100 zeugen. Daarna sloeg Tijs aan het verbouwen en er volgden vele uitbreidingen. Nu is er plek voor ongeveer 1400 zeugen en 3500 vleesvarkens. Er worden gemiddeld 880 biggen per week geboren. Het bedrijf wordt als maatschap gerund door Jo, zijn vrouw Gerda en zoon Remko en echtgenote Bea. Wat de jury vooral opviel is dat de ondernemers in alle aspecten van de bedrijfsvoering zeer doordacht te werk gaan: “Het bedrijf oogt bijvoorbeeld als een eenheid, ondanks de verschillende leeftijd van de stallen. Elke diersoort heeft een eigen stal die via gangen met elkaar zijn verbonden. Het hele terrein ziet er schoon uit en er wordt secuur en netjes gewerkt. Een prachtig gezinsbedrijf!” aldus de jury.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.