ping ping met de virtuele collectebus

Rondgaan met de pet vinden we niet zo sjiek. Althans als het betrekking heeft op onszelf, dan regelen we die financiële zaken toch liever anders. En ping-ping om uw nieuwe droom te realiseren haalt u vast niet met een collectebus op. Uw imago verschilt met die van het Leger Des Heils immers. Toch groeit het online collecteren. Sterker nog: het blijkt zeer effectief. Ook voor u? Ja, mogelijk ook voor u. Verdiep u maar eens in crowdfunding. Een manier om kapitaal te vergaren voor uw sublieme idee, product of plan, zonder dat u maanden hoeft te wachten op overheidssubsidie of tot de bank eindelijk groen licht geeft.

Wereldwijd is een aanzienlijk aantal projecten succesvol geworden dankzij dit uit Amerika overgewaaide fenomeen. Een voorbeeld? De Belgische schaatser Bart Swings skeelert van wereldtitel naar wereldtitel. Ondertussen zorgt manager en oud-schaatser Bart Veldkamp ervoor dat zijn crowdfund-project flink gepromoot wordt. Deze zomer ging de website SteunBartSwings.be live. De teller steeg binnen enkele weken al naar een ton en het plan is om 300.000 euro binnen te halen. Doel? Een perfecte voorbereiding voor de Olympische Winterspelen in Sochi. En dat kost geld. Iets wat het Belgische schaats-team niet voldoende heeft. Via de website kunnen bedrijven en particulieren op verschillende manieren een bijdrage leveren, lees: een duit in het zakje doen. Het plan zit goed in elkaar (niet voor niets is er een Nederlander betrokken bij dit Belgische team, maar dat terzijde…). En het onderwerp spreekt aan. Iedereen draagt topsporters toch een warm hart toe?

Een grote massa doneert of investeert in datgene waarbij hij of zij zich betrokken voelt. Geldschieters krijgen bij een crowdfund-project vaak een materiële tegenprestatie. De Windcentrale is ook een goed voorbeeld en meteen iets dichterbij huis. Maar liefst 5500 huishoudens lieten zich verleiden om een winddeel (vanaf € 350) te kopen… Zeven miljoen haalden de initiatiefnemers in totaal op! Genoeg voor de aanschaf van twee windmolens. Voor de huishoudens komt het nu ‘aanwaaien’: zij zitten er de komende 16 jaar warm bij met gratis stroom uit hun eigen stukje windmolen. De aandacht voor de virtuele collectebus groeit ook in het Sallandse. De afgelopen jaren werd ik meermaals betrokken bij een initiatief. De Beursvloer is ook geënt op dit gedachtegoed, maar hunkert nog naar een verdere ontwikkeling. En wat denkt u van de nieuwbouw van een hospice? Hoewel de tegenprestatie hierbij iets ingewikkelder kan liggen…

Droomt u nog over het lanceren van dat perfecte idee? Zit de wereld te wachten op uw innovatie, maar spat het geld niet over de plinten? Denk eens na over uw mogelijkheden. Kansen genoeg! Ooit waren het muzikanten die starten met crowdfunding, volgt u straks? Bij twijfel niet oversteken uiteraard. Dan kunt u altijd nog dat speciaal ontworpen t-shirt van Bart Swings bestellen.

Barbara Fleer-Jansen

Eigenaar Guts Communication

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.