oogstgave levert 33100 euro op

De oogstgave van 2013 heeft 33.100 euro opgeleverd. Han Holtkuile en Mirjam Offenberg uit Heino hebben dat bedrag dinsdag 8 oktober uit handen van Dominee Bruining. De opbrengst wordt gebruikt voor het Greenhouseproject, de realisatie van twee kassen bij de Oasisschool in Sultan Hamud in Kenia.

Han Holtkuile gaf tijdens het oogstcorso op de Domineeskamp al aan wat hij met dat geld gaat doen: “zorgen voor goed en gezond eten voor kinderen uit een van de grootste sloppenwijken van de regio. Want gezond eten is een basis waarna goed onderwijs en sociale en medische zorg volgen.”

Toen Han Holtkuile en Mirjam Offenberg met de Oasisschool in aanraking kwamen, namen ze zich voor iets te gaan betekenen voor deze kansarme kinderen. Via zijn werk als docent regelde Holtkuile bijvoorbeeld dat leerlingen van het Carmelcollege Salland de afgelopen jaren enkele malen in Kenia geweest zijn om te helpen bouwen aan een ‘Greenhouse’.

De Oasisschool is neergezet door Esther Muiu, in de zeventiger jaren van de vorige eeuw onderwijzeres in het zuidoosten van Kenia. Zij legde zich niet neer bij de troosteloosheid van de grootste sloppenwijk ter wereld. Kinderen, vaak wees, hadden geen toegang tot de basisvoorzieningen zoals schoon water, kleding, voedsel, onderdak en gezondheidszorg. Om over onderwijs maar helemaal niet te spreken. Een uitweg naar verslaving, prostitutie en criminaliteit lag om de hoek.

Samen met haar man Shadrack bouwde Esther Muiu in de buurt van het stadje Sultan Hamud jaren aan een kostschool . Een meisjesschool. De sloppenwijk de rug toegekeerd; van kansloos naar kansrijk. Naast onderwijs ontwikkelt zich een structurele zorg naar zelfstandigheid, waardigheid en verantwoordelijkheid. Opvoeden naar waardevolle burgers, dat is de missie van de Oasisschool.

Om goed onderwijs te borgen, om de sociale en medische zorg zeker te stellen èn omwille van een gedoseerde voedselvoorziening, is door The Shades Foundation het ‘Greenhouse-project’ in het leven geroepen. Met het verbouwen en het oogsten van groenten en fruit in tuinkassen is de afhankelijkheid van het grillige klimaat nihil. Een continue opbrengst is hierdoor gegarandeerd.

The Greenhouse dat nu afgebouwd gaat worden met de oogstgave draagt bij aan die missie. De opbrengst is in de eerste plaats bestemd voor de dagelijkse voeding op de Oasisschool. De meerproductie wordt via de lokale markt , mogelijk ook via de groothandel, verkocht. Met deze inkomsten kan ook de kwaliteit van sociale zorg binnen en buiten de school verbeterd worden. Dit alles zorgt bovendien voor extra werkvoorziening : in de tuinkassen èn op de markt. Vrouwen participeren en ontwikkelen zich.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.