militair erfgoed uit koude oorlog bewaard

Het kruit is er niet meer en ook de militairen zijn vertrokken uit de oude munitiebunkers in Stegeren. De metershoge prikkeldraadomheining is weg. Op topografische kaarten was de omgeving van de munitiemagazijncomplex eerder onherkenbaar weggegumd. Maar nu mag het voormalige militair terrein aan de Coevorderweg weer worden betreden worden. En is ook fotograferen niet meer strafbaar.

Het voormalig militair terrein in Stegeren is nu een mooi plekje voor speciale bewoners.

In het oude defensiecomplex is plek gecreëerd voor 24 cliënten met grote behoefte aan rust en ruimte.”Zorglandgoed Stegerveld” is de naam van het complex. De munitiebunkers zijn nu zorggebouwen en doen dienst als dagbesteding voor de speciale bewoners. Als voormalig munitiecomplex Stegerveld is nog heel herkenbaar maar ziet er nu na de ingrijpende verbouw toch heel anders uit. De bunkers die bijna onherkenbaar begroeid waren zijn nu voorzien van ramen, verlichting en de zware ijzeren deuren staan definitief open.

Op de muren van ruim vijftig centimeter begon lag een flinke laag grond en groeiden zelfs bomen. Woningstichting De Veste is eigenaar van het complex en heeft voor vijf miljoen euro in het project geïnvesteerd. Zorginstelling Baalderborg huurt de panden. Van de 22 bunkers die er in de jaren vijftig neergezet zijn, zijn er nu nog 7 over. Vier bunkers zijn ongebouwd en uitgebreid tot zorgwoningen. Drie bunkers worden gebruikt voor opslag en dagbesteding. Een van deze bunkers heeft daarbij een natuurfunctie. Deze is geschikt gemaakt voor vleermuizen.

Het complex Stegerveld is circa 13 hectare groot. Het ligt tussen Ommen en Hardenberg aan de N34. Op het terrein staan grote en kleine bunkers, opslagloodsen en andere gebouwen. De locatie is grotendeels begroeid met een gemengd bos waarbij zelfs op de munitiebunkers bomen zijn aangeplant om het complex zowel vanaf de grond als vanuit de lucht zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken.

In de vijftiger jaren werd een Koude Oorlog gevoerd tegen de gevreesde Russische invasie. Verspreidt over het hele land zijn toen diverse magazijncomplexen aangelegd voor de opslag van uitsluitend munitie. De grond gedekte munitiebunkers hebben een markante vorm en de bijbehorende dienstgebouwen hebben een karakteristieke militaire architectuur. De inrichting van het terrein staat geheel in dienst van het camoufleren van de militaire functie.

Evenals alle andere militaire objecten tot 1990 een zeer groot geheim wat er exact werd opgeslagen. Op de binnenkant van de zware ijzeren deuren van de bunkers staat te lezen: “Verboden buskruit op te leggen. Maximum vloerbelasting 5000 kg/m. Maximum 100.000 kg ontplofbare stof”. In 2005 sloot Defensie Stegerveld. Veel militaire objecten zijn inmiddels door het ministerie van Defensie verkocht. Dankzij het project van De Veste is Stegerveld als militair erfgoed bewaard gebleven. Daardoor is een deel van de militaire en politieke geschiedenis van de Koude Oorlog behouden om de herinnering aan deze periode levend te houden.

Zorglandgoed Stegerveld is vrijdag 27 september officieel geopend.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.