metal fest wijhe uit liefde voor de metal

De grijns was vorig jaar tijdens de eerste editie van het October Metal Fest Wijhe niet van hun gezichten te branden. Organisatoren Herwig Schuiling en Henk Cuper uit Wijhe hadden in het Capellenborg Theater de avond van hun leven. Vierhonderd man trok hun feestje maar liefst. Dit jaar gaat het feest op zaterdag 12 oktober op herhaling. Op het programma staan optredens van een drietal metaltributebands. High Voltage speelt nummers van AC/DC, Somewhere on Stage brengt een set vol met klassiekers van Iron Maiden en Tower of Stone richt zich op het oeuvre van Black Sabbath uit de jaren dat Ronnie James Dio de zanger was van deze band. “En we zijn nu al bezig met het October Metal Fest van volgend jaar.”

De eerste editie, net zoals de tweede georganiseerd in samenwerking met Jaap Doorgeest van Grand Café ’t Spoc, was een grote reünie van vrienden, geestesverwanten en rock- en metalliefhebbers uit de regio. En zelfs verder weg. “Er waren ook nog enkele Duitsers en Polen”, vertellen de twee. “De reacties waren geweldig. Iedereen was dolenthousiast. Over het feest, maar ook over de zaal. Veel mensen waren vooraf wat afwachtend. ‘Een theater, hmmm…’ Maar het bleek heel goed uit te pakken. Alle stoelen eruit en je hebt een prachtige concertzaal. Laatst waren we op het Bosfeest. Daar werden we al weer door veel bekenden uit de regio aangesproken. ‘Hé, wanneer is de volgende keer’ en ‘God, wat een kater had ik de volgende dag’. Dat soort reacties, daar gaan we voor. Het zou mooi zijn als we ooit, net als een metalfestival als Wacken Open Air, al enorm veel kaarten kunnen verkopen zonder dat we ook maar een band bekend hebben gemaakt.”

Verder groeien hoeft het October Metal Fest Wijhe niet. Er zijn voor het festival van dit jaar vijfhonderd kaarten beschikbaar. Als ze daarvan maar een groot deel kwijt raken. “Want we gaan uiteraard voor een volle bak en de reacties op het feest van vorig jaar waren zo goed, dat we denken dat dat absoluut mogelijk is.” Voor het geld doen ze het niet, alhoewel ze ook benadrukken dat ze geen charitatieve instelling zijn. Het belangrijkste zijn de lol en de muziek. Want Herwig en Henk blijven in de allereerste plaats fans. Dat bleek vorig jaar ook wel bij de entree. Want elke bezoeker kreeg bij binnenkomst een gratis T-shirt van het October Metal Fest Wijhe aangeboden. “Dat verwachtte niemand”, vertelt Henk. “Normaal koop je die dingen na afloop van een concert, maar bij ons kreeg je er eentje gratis. Je had de gezichten moeten zien. Het was trouwens een ideetje van Jaap. Wij reageerden aanvankelijk ook een beetje afwachtend, maar de actie was een voltreffer. Ere aan wie ere toekomt. We zien die shirts nog steeds overal terug.“

Ze zijn nu alweer aan het brainstormen over de line-up van volgend jaar. Ze mikken immers op tributes aan grote metalbands. Vorig jaar waren Metallica, Dio en Volbeat aan de beurt. Dit jaar Iron Maiden, AC/DC en de Dio-jaren van Black Sabbath. Veel écht grote metalbands zijn er dan al bijna niet meer over. “Dat is absoluut waar, dat maakt het ook wat moeilijker, maar je hebt bijvoorbeeld Rammstein nog. Of Guns n’Roses. Of Kiss misschien. We richten ons ook een beetje op de smaak van de metalfans uit de omgeving. Je kunt wel bands met eigen nummers neerzetten, maar die kosten doorgaans meer geld en brengen lang niet zoveel mensen op de been. Men wil toch muziek van aansprekende namen horen. En daarmee zetten we ook in op het reünie-effect.”

Kaarten à 15 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Grand Café ’t Spoc in Wijhe, Café Midtown in Deventer, Café de Schoenmaker in Luttenberg, Café d’ Olde Wettering in Lierderholthuis, de Smulbaai in Heino en Tattoo Gerrit in Zwolle. Reserveren is mogelijk op mob: 06-51939187. ’s Avonds aan de kassa kosten kaarten 17,50 euro. Aanvang is om 20.00 uur, de deuren zijn geopend vanaf 19.00 uur. Meer informatie op staging2.octobermetalfestwijhe.nl. Vragen stellen is mogelijk middels een mailtje naar henhproductions@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.