lezing van thea kroese in olst

Thea Kroese komt in het Holstohus Olst voor een lezing over volksvertellingen. Dit is op donderdag 14 november 2013 om 20.00 uur. Ze vertelt op deze avond onder andere over Gregorius de dertiende en alle verrassingen om ons heen.

Meer over deze lezing staat in het onderstaande bericht dat we kregen van Het NUT.

In 2013 is het boek van Joris van Casteren verschenen: Het been in de IJssel. Het been werd gevonden in de IJssel, in Wijhe, en de schrijver doet in het boek verslag naar de oorsprong van het been. In het derde hoofdstuk van het boek wordt er melding gemaakt van “dieronvriendelijk volksvermaak” als Ganstrekken en Katknuppelen, dat vroeger voor zou komen in de omgeving van Wijhe en Olst. In een bijeenkomst in Wijhe, waarvan de Volkskrant verslag deed, werd verontwaardigd gereageerd: dit soort verhalen zou slecht zijn voor de reputatie van onze regio.

Om eens te onderzoeken hoe dat nu zit of zat met die volksvertellingen, hebben we Thea Kroese uitgenodigd om een lezing te houden over dit soort volksvermaak en vertellingen.

Thea is een bekende figuur van RTV Oost. Ze presenteerde o.a. het programma Studio Oost (met Dorothy Oosting) en schreef het boek “Kieken en Koken” met Han Hottenhuis.

Heel toevallig is 2013 het jaar van de vertellingen: sagen, legenden, enz. Deze verhalen worden gekoppeld aan volkskunde en zijn gebruiken. Zo hebben wij onze jaartelling te danken aan paus Gregorius de 13e; over deze paus zal Thea een verhaal vertellen. Ook zal zij, op haar eigen wijze, vertellen over sterven en begraven met bijbehorende tradities, die we in een andere vorm ook in 2013 nog gebruiken. Verder gaat ze in op de verassingen om ons heen.

Thea Kroese is een gemakkelijke en boeiende vertelster.

Wij zijn ervan overtuigd, dat het een genoeglijke avond wordt!!

Datum: Donderdag 14 november 2013

Aanvang: Om 20.00 uur in het Holstohus, Jan Schamhartstraat 5 in Olst

Kosten: €5,- voor Nutleden en € 6,50 voor niet leden. Inclusief koffie/thee

 

S.v.p. opgave voor deelname voor deze lezing uiterlijk 7 november 2013 bij Martijn Gielbert via 0570-565958 of m.gielbert@kpnplanet.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.