Verkoop van uw onderneming is een spannende en emotionele gebeurtenis die waarschijnlijk slechts één keer in uw arbeidsleven zal plaatsvinden. Het is dus zaak dit op een goede manier te laten plaatsvinden, waarbij adviseurs een belangrijke rol kunnen spelen. U wordt namelijk geconfronteerd met fiscale en andere aspecten.
Veel ondernemers vragen zich af wat de waarde van hun onderneming is. Die vraag kan uit vele invalshoeken van belang zijn, bijvoorbeeld omdat:
de verkoopopbrengst van de onderneming het pensioen is;
u benaderd bent om de onderneming te verkopen;
u aan bedrijfsopvolging denkt;
u een medewerker wilt binden aan de onderneming;
u een investeerder wilt aantrekken om verder te groeien.
Om bij verkoop een goede afweging te kunnen maken, dient u een betrouwbare waardebepaling te hebben. Het waarderen van een onderneming is een afzonderlijk vakgebied dat niet door elke adviseur/accountant even goed beheerst wordt. Laat u niet verleiden tot waardebepalingen op basis van historische data, zoals het eigen vermogen in de jaarrekening of een aantal maal de winst. Immers:
‘Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’
‘Profit is an opinion, cash is a fact’
De waarde van een onderneming wordt bepaald door de verwachte geldstromen, het risico en de tijd. De eigen onderneming dient te worden benaderd als een belegging. De beslissing om te verkopen hangt af van de verwachte geldstromen (dividend en koerswinst) en het risico van de belegging.
Naast de waardering van de onderneming en de prijsbepaling, dient u ook rekening te houden met fiscale aspecten. Zo is het van belang om te zorgen dat u uw onderneming tijdig ‘verkoopklaar’ maakt. Het ‘verkoopklaar’ maken van uw onderneming houdt in dat u uw onderneming zodanig structureert, dat bij verkoop de fiscale claim kan worden uitgesteld of in sommige situaties zelfs kan worden doorgeschoven naar de koper van de onderneming.
Met name bij bedrijfsopvolging binnen de familie kan gebruik worden gemaakt van deze faciliteiten. Ouders wensen veelal de onderneming aan de kinderen over te dragen tegen een ‘vriendelijke’ prijs. Fiscaal leidt dit in beginsel tot een schenking en eventuele gevolgen in de inkomstenbelasting. Gelukkig heeft de wetgever ingezien dat dit een goede bedrijfsopvolging in de weg kan staan en daarvoor faciliteiten (zowel bij leven als bij overlijden) in het leven geroepen. Onder voorwaarden kan bijvoorbeeld tot een bedrag van € 1.028.132 ondernemingsvermogen vrij van schenkbelasting worden overgedragen aan de bedrijfsopvolger.
Daarnaast zijn er, afhankelijk van de ondernemingsvorm, faciliteiten om heffing van inkomstenbelasting te voorkomen. Ook hier geldt dat het raadzaam is hierop vroegtijdig te participeren.
Binnen LenS accountants zijn er specialisten om u met raad en daad bij te staan. Zo heeft
Willem Mulder van LenS specifieke waarderingsexpertise. Naast zijn kwalificatie als registeraccountant heeft hij ook het Business Valuation Programme aan de Rotterdam School of Management met goed gevolg afgelegd.
Ondergetekende heeft als fiscalist meer dan twintigjaar ervaring en heeft vele bedrijfsopvolgingstrajecten fiscaal begeleid.
U bent van harte uitgenodigd om u hierover eens vrijblijvend te laten informeren.
Drs Edwin de Witte
LenS accountants
Vrieswijk 1
8103 PB Raalte
T: 0572 – 35 44 88
I: staging2.lens-accountants.nl