kvk startersdag op drie locaties in de regio

De Kamer van Koophandel houdt op zaterdag 2 november van 10.00 tot 16.00 uur een gratis Startersdag. Sallanders kunnen het best terecht in Zwolle, Apeldoorn of Hengelo. Ondernemers in de dop en startende ondernemers vinden er onder één dak alle informatie over de start van een eigen bedrijf. Die krijgen ze van de accountant, jurist, marketeer en social media expert, maar ook van gemeente en bank. Er zijn presentaties, bezoekers krijgen persoonlijk advies en ze wisselen onderling kennis en ervaringen uit.

Ze heten praktijkstarters, de ondernemers die hun eerste stappen op het pad van het zelfstandig ondernemerschap al hebben gezet. Speciaal uitgenodigd voor de Startersdag vertellen ze aan de bezoekers wat ze hebben meegemaakt in de aanloop naar hun bedrijf, hoe ze praktische vragen hebben opgelost en wat ze hebben gehad aan het programma IkStartSmart©. Zulke ervaringen kunnen je over een drempel heen helpen, denkt Evelyn Veldboer. „Je kunt je spiegelen aan anderen en met ze sparren. Tijdens ‘mijn’ Startersdag in 2011 sprak bijvoorbeeld een man bij wie ik direct het gevoel kreeg ‘wat hij kan, kan ik ook’. Heel motiverend. Zijn tip was dat je uniek moet zijn, je onderscheiden van de massa.”

Evelyn Veldboer en haar man Björn runnen in Hengelo CustomCamp. Ze zijn ingesprongen op de campertrend en richten kampeerauto’s en bedrijfswagens op maat in. Het budget en de wensen van de klant zijn leidend. „Meestal zijn het omgebouwde bedrijfswagens of vrachtwagens, maar ze zijn altijd anders dan fabriekscampers omdat alles op aanvraag gebeurt.” Het echtpaar startte vorig jaar op de plek waar Björn al werkte bij een camperbouwer. Toen die wilde verhuizen sprong het in het gat. „Er was al aanloop en daar hebben we volop van geprofiteerd. Nu hebben we vier mensen fulltime aan het werk.”

De ondernemers bezochten de Startersdag op een moment dat ze zich nog niet echt een voorstelling konden maken bij het hebben van een eigen bedrijf. „Ik had bijvoorbeeld een ondernemingsplan geschreven en we wilden ons salaris mee laten financieren om de eerste maanden te overbruggen. We dachten handje, contantje en klaar, maar zo bleek dat niet te werken. Sterker nog, bij de banken gingen alle deuren dicht.”

Uiteindelijk bood Qredits uitkomst, de organisatie van de microfinanciering en standhouder op de Startersdag. Het echtpaar sprak verder met de Belastingdienst en met accountants over fiscale voordelen die na drie jaar vervallen, de risico’s van het ondernemen, procedures bij een faillissement en jaarrekeningen. „De Belastingdienst kwam met een enorm boek op de proppen, waarvan ik dacht ‘moet ik dat allemaal weten’.”

Evelyn Veldboer vindt dat iedereen die droomt van een eigen bedrijf of net is begonnen, sowieso naar de Startersdag moet. “Het helpt bij de voorbereiding. Zo’n ondernemingsplan schrijf je niet alleen voor de bank, het helpt jou ook je sterke en zwakke punten in kaart te brengen en je gedachten te ordenen. En op de Startersdag is er veel ruimte voor vragen en interessante discussies. Je moet daarbij niet je mond dichthouden, maar je actief opstellen.”

Kijk voor een Startersdag bij jou in de buurt, maar ook voor meer informatie en aanmelden op staging2.kvk.nl/startersdag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.