je zult straks maar zwarte piet zijn

Opinie – De discussie over Zwarte Piet gaat natuurlijk veel verder dan de discussie over Zwarte Piet. De zwakte van argumenten geeft aan dat we ons eigenlijk geen raad weten met de discussie. Maar dat hoeft eigenlijk ook niet. Het gaat er om hoe we hier over tien jaar op terug kijken.

Het is wel lachen, als je de argumenten hoort voor of tegen de handhaving van Zwarte Piet. “Ik voel me gediscrimineerd” is een argument dat vermoedelijk niet aan Zwarte Piet ligt, maar aan de man of vrouw die zich gediscrimineerd voelt. “Wat dacht je van Sinterklaas dan, hoeveel mensen hebben nare gevoelens bij bisschoppen” (een argument dat nog niet zo heel vaak op tafel kwam), is geen reden dan maar niks van Zwarte Piet te vinden. “Kinderen zien het verschil toch niet? Die discrimineren nog niet”, is juist en argument voor afschaffen, want die hebben die verandering heus niet in de gaten. En “het is toch traditie?” is wel het zwakste argument, want niets veranderlijker dan tradities. Die worden voortdurend aangepast aan de tijdsgeest. Het Sinterklaasfeest zelf is daar een groot voorbeeld van.

Al het voorgaande gaat allemaal over de discussie zoals die nu gevoerd wordt. Op korte termijn komen we er met z’n allen niet uit. Maar wat gebeurt er met de wapenfeiten op middenlange en op lange termijn?

Op middenlange termijn, dan hebben we het over de komende weken, zou er wel eens iets onverwachts kunnen gaan gebeuren. Protesten. Mensen die ineens geen Zwarte Piet meer willen zijn. Mensen die juist wel Zwarte Piet willen spelen. Maar ook mensen die Zwarte Piet aanmoedigen. En erger: mensen die Zwarte Piet afvallen. Als dat maar niet tot rellen leidt…

Op lange termijn wordt Zwarte Piet afgeschaft. Dat kan haast niet anders. De traditie wordt omgebogen. Sinterklaas blijft wel bestaan. En hij zal ook wel allerlei hulpjes nodig hebben. De traditie wil dat hij er vroeger eentje had. Tegenwoordig heeft hij er 398 of zo. Inclusief een navigatiePiet. Over een tijdje heeft hij nog steeds hulpjes, maar dat zijn dan geen zwarten. En dan is het problem opgelost.

Zo gaat dat nu een keer met veranderingen. Eerst verbazing, dan weerstand, vervolgens nadoen en tot slot volledige acceptatie. Je moet door de zure appel heen. Zo was dat ook met de afschaffing van de slavernij. We dachten dat we de wereld niet aankonden zonder slaven. Zo gaat dat op termijn ook met dieren. We denken dat we verhongeren zonder bio-industrie. Over tig aantal jaren blijkt dat onzin. En als het zover is, lachen we ons zelf besmuikt uit over Zwarte Pieten-standpunt van nu.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.