initiatieven voor goede zorg in de regio

Salland Zorgverzekeringen werkt als zorgverzekeraar aan goede en betaalbare zorg in Salland. In de komende weken leest u in meerdere artikelen hoe de zorgverzekeraar dat doet. Vaak gebeurt dat in samenwerking met andere partijen in de regio. Deze week vier voorbeelden van samenwerkingen waarbij Salland Zorgverzekeringen betrokken is.

1. Speciale focus op jeugd

Uit onderzoek van de GGD Gelre-IJssel uit 2011 bleek dat 1 op de 4 kinderen in Deventer kampt met overgewicht. Een zorgwekkend cijfer, want de gevolgen kunnen groot zijn, zowel lichamelijk als sociaal en psychologisch. Reden voor Salland Zorgverzekeringen om mee te werken aan het project LEF!. Een team van enthousiaste professionals, werkzaam vanuit het Paramedisch Centrum de Spil in Diepenveen, ontwikkelde het Lekker en Fit (LEF!)-programma met financiële steun van de zorgverzekeraar. Het project gaat deze maand van start. Het LEF!-team bestaat uit kinderdiëtist Nienke Drost, kinderfysiotherapeut Suzan van Leent, kinder- en pubercoach Wilma de Moor en psycholoog Anne Kooij.

Het programma houdt in dat het LEF!-team samen met kinderen en ouders werkt aan het bevorderen van lichamelijke activiteit, veranderen van het voedingspatroon, het vergroten van het zelfvertrouwen en het mee veranderen van de directe omgeving van het kind. Nienke Drost: ‘Het doel is dat het gewicht hetzelfde blijft, maar dat door lengtegroei een betere verhouding tussen lengte en gewicht ontstaat. Net als bij een stukje kauwgom dat je uitrekt: het wordt langer en dunner!’

2. Regionale samenwerking voor gezondheid in de wijk

De gemeenten Raalte, Deventer, Olst-Wijhe, Voorst, Salland Zorgverzekeringen en Zorgkantoor Midden IJssel hebben besloten samen op te trekken om de gezondheid in de wijken van deze gemeenten te verbeteren. Hiertoe ondertekenen de partijen woensdag 16 oktober een samenwerkingsovereenkomst. Een van de eerste acties is het in kaart brengen van de toekomstige zorgvraag per wijk in deze vier gemeenten. De uitkomsten moeten leiden tot concrete initiatieven, bijvoorbeeld het aanpakken van overgewicht of het stimuleren van gezond gedrag.

3. Goed georganiseerde geboortezorg

Uit onderzoek naar de kwaliteit van geboortezorg bleek in 2011 dat de geboortezorg in Nederland vroeg om een verbeterslag. De van oudsher gescheiden domeinen binnen de geboortezorg werden en worden meer en meer gezien als lastig obstakel naar betere zorg. In de regio Salland hebben de vier belangrijkste aanbieders ( verloskundigen, huisartsen, kraamzorg en het Deventer Ziekenhuis inclusief vakgroep gynaecologie) besloten de handen ineen te slaan. Ze ontwikkelden met actieve ondersteuning van Salland Zorgverzekeringen een gezamenlijke visie op geboortezorg in de regio. Uitgangspunt: het regionaal organiseren van geboortezorg waarbij de zorg voor moeder en kind centraal staat en in samenhang wordt aangeboden. Het plan is afgelopen voorjaar aangeboden aan de Verloskundigen Werkgroep Deventer. Die werkgroep gaat de verdere uitvoering van het plan begeleiden.

4. Meer zorg dichtbij

Via Stichting ELS (Stichting Eerstelijnszorg Salland) is Salland Zorgverzekeringen eindverantwoordelijk voor onder andere de totstandkoming van de gezondheidscentra De Kuip en Spikvoorde in Deventer en de gezondheidscentra in Borgele en Terwolde. Dankzij de gezondheidscentra ontvangen bewoners in die wijken zorg dichtbij huis en krijgen zij minder snel een doorverwijzing naar een ziekenhuis. In de praktijk blijkt dat er vaak zorgwoningen voor ouderen en chronisch hulpbehoevenden in de buurt van een gezondheidscentrum worden gebouwd. Deze mensen kunnen zo langer in hun eigen vertrouwde buurt blijven wonen. Stichting ELS onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor nog twee nieuwe gezondheidscentra.

Sportclubs

“Salland Zorgverzekeringen zoekt niet alleen de samenwerking met zorgverleners en gemeenten, maar ook met sportclubs. Sportclubs zetten mensen letterlijk in beweging, iets wat perfect past bij onze missie. Met de Salland Clubactie bieden wij clubs en hun leden een goede zorgverzekering én sponsoring voor de club. Zodat nog weer meer mensen gestimuleerd kunnen worden om in beweging te komen,” aldus Bas van der Linden van Salland Zorgverzekeringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.