haen oneerlijk bezuinigen op sport

Tja, de gemeente Raalte heeft weer eens een gerenommeerd bedrijf om advies gevraagd. En ook hier is naar de sport gekeken. In 10 jaar tijd hebben ze zo’n beetje de gehele bezuinigingen op sport ook al uitgegeven aan externe bureaus. Waarom zou men nu wèl iets met het zoveelste rapport?

Als ik de pagina’s van Berenschot over sport lees, lees ik grotendeels hetzelfde als in het rapport van KV+ van ruim 8 jaar geleden. Ook nu wordt weer duidelijk gemaakt dat de zaalsporten en natte sporten niet een gelijke behandeling en benadering hebben. Alleen al kijkend naar de dekkingsgraad m.b.t. de kosten maakt duidelijk dat de zaalsporten kunstmatig hoog gehouden worden of de veldsporten kunstmatig laag.

In het laatste rapport staat het helder: als dezelfde methodiek (dus beleid!) zou worden toegepast, dan gaat dit de voetbalclubs ruim € 3,50 per lid meer kosten. So what?? Dat hebben al die zaalsporters toch al jaren al voor de kiezen gehad?

En zij konden geen reclameborden plaatsen, zij konden niet beschikken over de weelderige kantine en moesten de accommodatie steeds delen met andere sporten of andere verenigingen. Dus als er besloten wordt dat de huurprijzen van de voetbalvelden niet omhoog gaan, dan moeten de huurprijzen van sport- en spelzalen behoorlijk naar beneden bijgesteld worden en krijgen alle leden van zaalsportverenigingen een contributieverlaging van € 3,50!

Dat heet, wat bij de fusie met Heino steeds het toverwoord was, harmonisatie. Gebeurt dit niet, dan houdt de gemeente oneerlijke concurrentie in stand: welk raadslid kan dit uitleggen?

Salland is rijk aan omniverenigingen. In de praktijk blijkt meestal dat vanuit de voetbaltak grote bezwaren zijn tegen de hoge kosten van de zaalsporttak. De stimulering om meisjes aan het voetballen te krijgen steekt schril af tegen de acties om jongens bij de zaalsporttak van de club te krijgen. Bij sommige clubs is b.v. jongenshandbal niet toegestaan, meisjesvoetbal wel.

Uit kostenoogpunt zeer begrijpelijk. Nu staat onomstotelijk vast dat de oneerlijkheid vooral ontstaat door gemeentelijk beleid. Even terugkomend op die reclameborden: in het rapport staat een voorstel tot verhoging van precariorechten. Dat geldt dan niet voor al die reclameborden bij buitenaccommodaties? Is ook hier sprake van willekeur in beleid en uitvoering? Voor de terrasjes in Centrum Raalte moeten de horecamensen dik betalen. Een terras voor de kantine is gratis.

Ik sprak onlangs een voorzitter van een voetbalclub die de maatregelen met betrekking tot alcoholgebruik bij jongeren als een harde klap voor de club zag. Het moet toch niet gekker worden! Alcohol als onderdeel om sportclubs te financieren! Mijn voorstel zou eerder zijn (in het kader van “sporten is gezond”): elke sportclub die alcohol verkoopt krijgt geen euro subsidie meer en krijgt een extra toeslag op accommodatiehuur.

Maar ja, wie ben ìk?

HAEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.