en wat vindt jeugd van de pietendiscussie

“Het is behoorlijk onredelijk dat de VN zich met de Zwarte Pieten discussie bezighouden. Sinterklaas bestaat al zo lang, kinderen zien Zwarte Piet als een held en denken helemaal niet na over slavernij. Ze juichen hem juist toe. Wat geeft de volwassen dan het recht om hierover te beslissen?”, vinden Juliëtte Eijkellamp en Eveline Salden.

Juliëtte (Heeten) en Eveline (Raalte) lopen vanuit het Carmelcollege in Raalte een maatschappelijke stage bij Salland Centraal. In dat kader doen ze af en toe straatpraat. Deze keer hebben ze hun mening geschreven over de Zwarte Piet discussie.

Juliëtte en Eveline: [i]Elk jaar laait de discussie wel weer op: Zwarte Piet, racistisch of niet? Vaak blijven de meningsverschillen op de achtergrond, maar dit jaar is het zelfs een punt geworden op de agenda van de VN. De Pieten gaan het moeilijk krijgen. Maar is het wel de bedoeling dat volwassenen gaan beslissen over een van oorsprong kinderfeest? Of moeten deze kinderen behoed worden voor ‘het kwaad’ dat zwarte piet en slavernij wordt genoemd?

Veel verschillende meningen passeren de revue. Voorstanders van het “Pietenverbod” vallen terug op de discriminatie van de zwarten in ons land. Nederland is een land waar geen vormen van racisme of discriminatie voor mogen komen. Zwarte Piet verwijst naar de slavernij van eeuwen geleden. Tegenwoordig is dit een groot taboe en hier willen wij dan ook liever op geen enkele manier aan terugdenken of meewerken. De zwarte kindervriend zou toch een verwijzing naar deze periode zijn en daarom niet door iedereen gewenst.

Tegenstanders vinden niet dat je zo’n eeuwenlange traditie zomaar kunt afschaffen. Pieten worden inderdaad als hulpjes van de goedheiligman beschouwd, maar worden in tegenstelling tot de slaven zo’n paar honderd jaar geleden, goed behandeld. Kinderen zijn dol op ze en kijken tegen ze op.

Toen de VN met het voorstel kwam het decemberfeest af te schaffen, kwamen er in heel Nederland geschokte en verontwaardigde reacties op. Zoiets verzin je toch niet? Zo ontstond er op Facebook een zogeheten ‘Pietitie’. Dit is een Facebookpagina die tegen de afschaffing van het Sinterklaasfeest is. Binnen drie dagen hadden al meer dan twee miljoen Facebookgebruikers deze Pietitie geliked. Ook de Sallandse jongeren doen enthousiast mee. ‘Sinterklaas is een kinderfeest, wat een onzin om de VN hierover te laten beslissen. Ze kunnen zich beter bezighouden met andere zaken die er echt toe doen,’ aldus de 16-jarige Lisa.

Sinterklaas bestaat al zo lang, kinderen zien Zwarte Piet als een held en denken helemaal niet na over slavernij. Ze juichen hem juist toe. Wat geeft de volwassen dan het recht om hierover te beslissen? Het is dan ook behoorlijk onredelijk dat de VN zich hiermee bezighouden. Op dit moment is er zoveel onrecht gaande in deze wereld, neem bijvoorbeeld de Nederlandse ambassadeurs in Rusland. In plaats daarvan houden de VN zich bezig met een onschuldig kinderfeest. Bovendien is het Sinterklaasfeest geen goed voorbeeld voor discriminatie in Nederland. Kijk bijvoorbeeld naar de schending van vrouwenrechten. Ook homo’s worden nog steeds niet overal geaccepteerd. Het Sinterklaasfeest afschaffen lijkt ons daarom ook niet de juiste manier om discriminatie aan te pakken.

Kortom, discriminatie moet wel degelijk worden aangepakt, alleen is het afschaffen van het Sinterklaasfeest niet de goede manier. Dit is zeker een zinnige discussie, alleen is het niet redelijk om hier het traditionele kinderfeest als podium te gebruiken.[/i]

Tot zover Juliëtte en Eveline. Salland Centraal hoort graag de mening van de samenleving, van jong en oud. Als jij ook iets onder de aandacht wil brengen, stuur het ons op!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.