eigen risico zorgverzekering volgend jaar 360 euro

Advertorial:

Eigen risico zorgverzekering volgend jaar naar 360 euro

De gevolgen van Prinsjesdag voor uw zorgverzekering

Salland Zorgverzekeringen werkt als zorgverzekeraar aan goede en betaalbare zorg in Salland. In de komende weken leest u in meerdere artikelen hoe de zorgverzekeraar dat doet. Vaak gebeurt dat in samenwerking met andere partijen in de regio. Deze week een interview met Jannette de Wilde, hoofd Klantenservice van Salland Zorgverzekeringen, over de veranderingen in 2014.

Dinsdag 17 september sprak koning Willem Alexander voor het eerst de troonrede uit. Op Prinsjesdag maakt de regering via de troonrede bekend wat het beleid zal zijn voor het komende jaar. Zo ook voor de gezondheidszorg. Wat zijn de gevolgen van de plannen van de regering voor de zorgverzekering in 2014?

De plannen van de regering hebben vooral invloed op de basisverzekering. De overheid bepaalt namelijk de inhoud hiervan, niet de zorgverzekeraar zoals mensen weleens denken. In 2014 verandert bijvoorbeeld de vergoeding voor psychologische hulp. Een andere wettelijke verandering is er een die voor veel mensen merkbaar is. Dat is de verhoging van het wettelijk verplicht eigen risico, van 350 euro naar 360 euro. Het eigen risico is het bedrag aan zorgkosten dat u zelf moet betalen voordat u recht heeft op een vergoeding uit de basisverzekering. Een groter bedrag zelf moeten betalen raakt mensen die zorg gebruiken dus direct in de portemonnee.

360 euro, een bedrag dat niet iedereen zomaar kan betalen. Wat doet Salland Zorgverzekeringen hieraan?

We willen de zorg toegankelijk en betaalbaar houden. En betaalbaar betekent óók: mensen ruimte bieden om hoge bedragen gespreid te betalen zodat ze niet in één keer een groot bedrag moeten betalen. Dit jaar konden verzekerden voor het eerst gebruik maken van onze regeling ‘Vooraf gespreid betalen verplicht eigen risico’. Een verzekerde betaalt dan in 10 maanden het volledige bedrag aan verplicht eigen risico, ook als hij geen zorgkosten maakt. Stel dat een verzekerde vanwege een ziekenhuisbezoek in één keer de volledige 360 euro moet betalen, dan is dat een fors bedrag. Door in termijnen te betalen is het een minder grote aanslag op de maandelijkse uitgaven. En als de verzekerde het bedrag aan het eind van het jaar niet volledig heeft verbruikt, dan storten we het restbedrag terug op de rekening. Deze regeling bleek een enorm succes, en ook volgend jaar kunnen verzekerden hier weer gebruik van maken.

Met het oog op de portemonnee van onze verzekerden willen we ook dat mensen hun geld snel terugbetaald krijgen als ze bij ons een declaratie indienen. Daarom kunnen onze verzekerden online (via een ‘mijn’-omgeving of onze Salland Declaratie-app) een nota declareren. Ze ontvangen hun geld dan binnen vijf werkdagen van Salland Zorgverzekeringen.

De overheid wil dat zorgverzekeraars scherp kijken naar waar ze hun zorg inkopen. Verzekerden kunnen niet meer voor elke behandeling in elk ziekenhuis terecht. En verzekerden moeten eerst controleren of hun fysiotherapeut wel een overeenkomst heeft met hun zorgverzekeraar. Zet deze trend in 2014 door?

Verzekerden moeten erop kunnen vertrouwen dat de zorgverlener bij wie ze in behandeling komen goed is. Daarom maken wij met zorgverleners afspraken over de kwaliteit. En over prijs, want de zorg moet ook betaalbaar blijven. Deze afspraken kunnen ervoor zorgen dat u niet meer overal terecht kunt. Bijvoorbeeld bij de behandeling van longkanker. Wij maken dan alleen afspraken met ziekenhuizen die aan kwaliteitscriteria voldoen, die door de beroepsgroepen zelf zijn opgesteld. Zo weet u zeker dat een ziekenhuis voldoende ervaringen met de behandeling van longkanker heeft. Wel zo geruststellend.

Wij maken dus niet met alle zorgverleners afspraken. Zo zijn er ook wel zorgverleners die geen afspraken met ons maken. Maar u kunt bij Salland Zorgverzekeringen wel altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener u wilt gaan. Wilt u bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut waarmee wij geen afspraken hebben? Dan kan dat. Dat vinden wij belangrijk. Wel kan het dan zijn dat u dan een deel van de kosten zelf moet betalen.

Salland Zorgverzekeringen is een regionale zorgverzekeraar. Heeft dat anno 2014 nog meerwaarde, als iedereen online zijn zorgverzekeringszaken regelt?

We vinden het belangrijk dat wij als regionale zorgverzekeraar goede zorg dichtbij onze verzekerden organiseren. Door afspraken te maken met zorgverleners in deze regio, maar voornamelijk door zelf dichtbij te zijn. Onze verzekerden kunnen nog gewoon bij ons binnenstappen om hun vraag te stellen. Zo hebben we in Raalte een persoonlijk spreekuur ingericht. Op donderdagen van 11:30 uur tot 13:00 uur kunnen verzekerden bij ons terecht met al hun zorgvragen. Ons spreekuur wordt gehouden in de Hartkamp. En is iemand niet in staat om bij ons langs te komen? Dan komen wij op verzoek ook bij de mensen thuis. Dat is denk ik onze meerwaarde: persoonlijk en dichtbij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.