de leeren lampe verlaagt leeftijd zaterdag

Deze verlaging van de minimumleeftijd is volgens exploitant Joop van den Enk een belangrijke en noodzakelijke voorbereiding omdat op 1 januari aanstaande de wettelijke minimumleeftijd voor alcoholgebruik in Nederland van 16 naar 18 jaar gaat. “Daarnaast merken we dat onze Teenageparty’s op vrijdagavond voor de leeftijdsgroep 12-15 jaar steeds drukker en gezelliger worden. Op die avonden wordt geen alcohol geschonken, daar controleren we streng op. Er is vooral een groeiende belangstelling van 15-jarigen, maar ook van 16- en zelfs van 17-jarigen. Die laatste leeftijdsgroepen komen met hun jongere vrienden en vriendinnen mee en vinden het geen enkel probleem dat er geen alcohol kan worden gekocht. Daarom denken we dat het goed is dat 15-jarigen voortaan ook op zaterdagavond kunnen uitgaan zonder dat ze alcohol drinken. De frequentie van de Teenageparty’s zal iets lager worden dan nu. We denken aan twee keer per zes weken.”

Van den Enk beseft heel goed dat 15-jarigen zonder bandje op de zaterdagavond in zijn discotheek via oudere vrienden of vriendinnen mogelijk toch aan drank kunnen komen. “Als uitgaanscentrum en discotheek zullen we daar nog scherper op moeten letten, hoe moeilijk dat in de praktijk ook is voor onze medewerkers. De ouders verwachten dat van ons. En terecht. Voor De Leeren Lampe is het meteen een belangrijke gelegenheid om ervaring op te doen voordat op 1 januari aanstaande de wettelijke minimumleeftijd voor alcohol naar 18 jaar gaat. Een bepaalde overgangsperiode of proeftijd is er dan niet. Te jonge bezoekers die toch alcohol nuttigen zijn overigens medeverantwoordelijk. Ook zij lopen het risico bij een controle door BOA’s (Bevoegde Opsporings Ambtenaren) van de gemeente een boete te krijgen.”

Naast de verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol speelt er volgens Van den Enk nog een andere trend mee; “De groep 15-21 jarigen wordt steeds meer de grootste en belangrijkste doelgroep voor discotheken. De wat oudere jeugd haakt veel sneller af dan vroeger. Ze gaan naar het café of blijven thuis. Dat heeft zeker met de economische recessie te maken. Daarnaast zijn er het hele jaar door steeds meer andere concurrerende festiviteiten, evenementen en festivals. Met het nu toelaten van 15-jarigen zorg je voor de belangrijke aanwas voor je vaste groep bezoekers op zaterdagavond. En je kunt je als uitgaanscentrum goed voorbereiden op 1 januari als ook 16- en 17-jarigen geen alcohol meer mogen drinken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.