de heuvelruiters klaar voor druk indoorseizoen

En na deze topevenement gaat het springseizoen gewoon verder.

De strijd om het Gouden IJzer vindt dit jaar plaats van 23 tot en met 26 oktober. Niet alleen de ruiters en amazones uit de omgeving weten deze dagen de weg naar Luttenberg te vinden, maar uit heel Nederland komen dressuurcombinaties naar de Parel van Salland. Hoogtepunt is, naast de Kür op muziek en een shownummer, de finale op zaterdagavond. Alle eerstgeplaatsten, van beginners tot en met topruiters, strijden om de hoogste eer: Het Gouden IJzer.

Jumping Indoor Luttenberg

PSV De Heuvelruiters blaast dit jaar ook Jumping Indoor Luttenberg nieuw leven in. De meerdaagse springwedstrijd werd twee jaar geleden voor het laatst georganiseerd door een commissie van de paardensportvereniging. Door te drukke werkzaamheden moest de commissie er na dat jaar mee stoppen. “Het bestuur vindt het een gemis in Luttenberg en wil zich volledig inzetten om er vanaf 19 november een mooi evenement van te maken”, vertelt Jeanne de Vries van PSV De Heuvelruiters.

Met de parcoursbouwers Pascal Raamsman en de internationale 2-sterren parcoursbouwer Jos Brinkman denkt de vereniging faire bouwers voor alle klassen aangetrokken te hebben. “Opzet is om naast de Klassen BB tot en met ZZ, die natuurlijk heel belangrijk zijn, op zaterdag 23 november ook Nationale 1.35 – 1.40 meter parkoersen te bouwen. Met als hoogtepunt de grote finale om 18.00 voor 1.35 meter en om 20.00 uur voor 1.40 meter.”

De organisatie verwacht dat grote namen zich in zullen schrijven. Als afwisseling zal een aparte rubriek voor 6 en 7 jarige paarden gesprongen kunnen worden. De finale van de klasse B en L staat gepland op de vrijdagavond.

Wanneer al deze wedstrijden achter de rug zijn, gaat het seizoen op 11 en 12 december door met de reguliere dressuurwedstrijden, gevolgd door springwedstrijden op 15 en 16 februari. En ter afsluiting van het indoorseizoen zijn er nog twee dagen springwedstrijden, namelijk op 29 en 30 maart. “Deze wedstrijden worden altijd druk bezocht. Er zijn meestal wachtlijsten voor de inschrijvingen.” De volledige programma’s en startlijsten vind je vlak voor de wedstrijden op staging2.paardensportluttenberg.nl of staging2.startlijsten. En hoe de organisatie denkt alles rond te kunnen krijgen? “We worden bijgestaan door de leden en heel veel vrijwilligers.”

Geschiedenis Heuvelruiters

Paardensportvereniging ‘de Heuvelruiters’ bestaat al heel lang. Voor de Tweede Wereldoorlog was de vereniging al actief. In de oorlogsjaren werd alles, zoals gebruikelijk, stilgelegd, maar daarna werd al snel de draad weer opgepakt. Naast de wekelijks lessen werd één keer in de zomer een concours georganiseerd, waarbij vooral de tuigpaarden in het middelpunt van de belangstelling stonden. De paarden van de ruiters van destijds werden ook in de landbouw gebruikt. Dat komt tegenwoordig niet meer voor. De ruiters gingen maar twee of hooguit drie keer ’s zomers naar een concours ergens anders in het land. Paarden gezamenlijk in de vrachtwagen, ruiters dicht op elkaar voorin. Dat is tegenwoordig wel anders. Nu regelt iedereen het eigen vervoer en kan men wekelijks, zelfs op doordeweekse dagen, het hele jaar door wedstrijden rijden. En de tuigpaarden komen uit op hun eigen wedstrijden.

De bouw van de overdekte manege in Luttenberg, in 1978, schepte gelijk al veel meer mogelijkheden. De lessen konden altijd doorgaan en waren niet meer afhankelijk van een natte bodem of slechte weersomstandigheden. Daarnaast zijn vanaf de opening van de manege ieder winterseizoen meerdere wedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.