column goos lier aardehuizen

Goos Lier, docent en onderzoeker bij Saxion en coördinator van de Plattelandswerkplaats Salland laat zijn licht met enige onregelmatigheid schijnen over Salland. Geen geschiedkundig verhaal, maar meer een ‘huidige stand van zaken’ om vandaar uit naar de toekomst te kunnen kijken. Want het platteland gaat er snel anders uit zien. Minder boeren, dat is zeker. Maar wat dan wel? Andere bedrijvigheid? Toerisme? Natuur? Deze week vertelt Goos over de aardehuizen in Olst.

Ik kan u nu al zeggen dat het bezoek om verschillende redenen enorm succesvol is geweest. Het gaat om een groep derdejaars studenten van verschillende HBO-opleidingen uit Nederland die de minoren ‘Landelijk Gebied van de Toekomst’ en ‘Regie Stedelijke Vernieuwing’ volgen bij Saxion.

Als iemand uit de praktijk een verhaal vertelt heeft dat over het algemeen meer effect dan wanneer een docent een zelfde verhaal vertelt. Het effect is nog groter als de studenten het verhaal op locatie krijgen te horen en het wordt helemaal doeltreffend als de studenten eerst zelf de praktijk ervaren. Dat laatste gebeurt bij ons bezoek aan de aardehuizen.

De studenten verzamelen zich om 9:00 uur in de ochtend op de locatie van de aardehuizen ten zuiden Olst. In het kader van teambuilding verrichten de studenten de gehele dag bouwactiviteiten. Een groot deel van het werk bestaat uit het stampen van zand in autobanden. Na een gezamenlijke maaltijd, inclusief gitaarmuziek en zang door de studenten zelf, volgt een presentatie van een ‘bijna bewoner’ van één van de aardehuizen. De inleiding leidt tot veel vragen en discussie. Ik denk dat deze dag voor veel studenten een echte cultuurshock is geweest. In het begin komt het geheel bij een groot deel van de studenten wereldvreemd over. Ze benoemen dat ook zo. Na afloop is er heel veel stof tot nadenken.

Het is niet alleen goed voor studenten om daar een dag door te brengen, dat geldt net zo goed voor de docenten (ik dus). In de dagelijkse routine bestaat er toch een neiging om problemen van opwarming van de aarde, dreigend fosfaattekort en het gevaar van medicijnresten in voedsel en ga zo nog maar even door achteruit te schuiven. Het mooie van het project de aardehuizen is dat ze bezig zijn met oplossingen. En niet alleen geitenwollensokkenoplossingen, maar het is juist die combinatie van natuurlijke (ouderwetse) technieken, high- tech oplossingen en het gebruikmaken van afval dat in de Nederlandse situatie in overvloed voorkomt. Dus wel autobanden, waar we er jaarlijks in Nederland 6 miljoen van afdanken, maar nauwelijks flessen omdat ons glas sowieso al heel goed wordt hergebruikt.

Wellicht nog meer bijzonder dan de technieken die worden gebruikt is de samenwerking in het project. Alle bewoners tezamen met enkele professionele krachten en heel veel vrijwilligers uit binnen en buitenland gaan de klus klaren. Is dit dan misschien de participatiemaatschappij waar Rutte en Samson het steeds over hebben.

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool en coördinator Plattelandswerkplaats Salland Saxion

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.