zwembad verwarmen met rioolwater

Een publiek zwembad verwarmen met rioolwater. Het klinkt misschien vies, maar het gebeurt sinds 26 september in Salland. Bij zwembad Tijenraan in Raalte verwarmen ze de baden met behulp van gezuiverd rioolwater. Waterschap Groot Salland en de gemeente Raalte gaven deze week het startschot. Met het project willen ze 25.000 euro besparen.

Voor de warmtewinning wordt 40.000 liter water per uur van de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de rand van Raalte naar Tijenraan gepompt. Buiten het zwembad is een kelder gebouwd waarin alle energie-installaties zijn geplaatst. Via warmtewisselaars wordt 6 tot 7 graden Celsius aan het water onttrokken en via 4 warmtepompen verhoogd naar maximaal 43 graden Celsius. Dit water kan daarna de zwembaden verwarmen.

De verwachting is dat er met het project 150.000 kuub gas bespaard kan worden. Dat scheelt ook weer 137.000 kilo CO2-uitstoot. Het kostenplaatje voor het zwembad, en dus de gemeente, komt er ook rooskleuriger uit te zien. Het scheelt namelijk zo’n 25.000 euro op jaarbasis.

Waterschapbestuurder Jan Oggel en wethouder Jacques van Loevezijn gaven deze week het symbolische startschot door een grote thermometer in het zwembad te steken. En met trots. “Vroeger ging alle warmte van het rioolwater verloren. Nu hebben alle zwembadbezoekers er baat bij”, aldus een woordvoerder van het Waterschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.