wijngaard de landman in het zonnetje

Bezoekers van de Open dag van Wijngaard de Landman in Raalte konden genieten van het zonnetje op het terras.

In de wijngaard waren leden van het Wijngaardeniersgilde Oost Nederland druk met uit te leggen wat er het afgelopen seizoen allemaal gebeurd is om de druivelaar in goede conditie te houden. Er hangen dit jaar volop trossen en het ziet er goed uit. Ondanks de drukte was er voor de groepen mensen die de wijngaard bezoochten ruim tijd om hun vragen te laten beantwoorden.

‘We begonnen dit voorjaar met 6 weken groeiachterstand door een koud en lang voorjaar. Dat halen we niet meer in maar er is een goede kans dat het toch optijd afrijpt om wijn te maken alsdus Wijngaardenier Ralph Mulders’. Maar druiven zijn er volop. Speciaal voor de bezoekers is dit jaar geïnvesteerd in nieuwe netten die de vogels weg moeten houden maar de bezoekers wel de toekomstige oogst laten zien. Mees Struis (zelf wijngaardenier uit Bathmen) was een van de rondleiders die liet zien hoe je door slim te snoeien er voor kunt zorgen dat alle druiven op dezelfde hoogte hangen. Bij een goede oogst lukt het om van een druivenplant ongeveer een fles wijn te maken. Deelnemers aan de Pruverie konden achter in de wijngaard de regentdruif zien groeien, het suikergehalte meten en de Regent wijn proeven. De regent is een prachtige Noord-Europese wijndruif die ook prima zo te eten is.

Hoe het maken van wijn, de vinificatie, in haar werk gaat daarvoor moest je bij de kraam van het Raalter Amateur Wijn en Biermakers Gilde zijn. De kursus wijnmaken van het gilde start komende week. De belangstelling is zo groot dat overwogen wordt om met twee groepen een basis wijn te maken. (informatie en aanmelden via info@wijngaarddelandman.nl)

IJsboerderij de Rosahoeve verraste met een zalig sorbetijsje gemaakt van Muskaatwijn. De primeur om van wijn ijs te maken viel goed in de smaak bij de wijnliefhebbers die daarbij de Omfietswijn Moscato D’Asti mochten proeven. Bij een toetje hoort een zoete wijn. De Muskaatwijn zorgt voor een fruitbommetje in de mond terwijl het toch maar 5% AV bevat.

Komende weken maken we ons op voor de oogst van de wijndruiven. Te beginnen met de Solaris en als laatste de Cabernet in November. Als vrijwilliger helpen in de Wijngaard? Neem dan contact op met De Landman in Raalte. (info@wijngaarddelandman.nl)

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.