voetbal kan niet zonder vandalen

Opinie – De amateurvoetbalcompetities zijn weer begonnen. In het eerste weekend zijn er drie wedstrijden tijdelijk stil gelegd. In Nieuw Heeten, Broekland en Dalfsen ging het mis. Wesepe, IJsselstreek en Sallandia waren er op bezoek. Reacties achteraf: die van IJsselstreek zijn kampers. En die van Nieuw Heeten, die mochten we niet met naam noemen, want die had keurig zijn excuses aangeboden…

De grote jongens geven het voorbeeld. Afgelopen weekend speelde het Nederlands elftal ook. Tegen Estland en Andorra. Er ging geen bal uit of het irritante spelertje Snijder bemoeide zich er mee. “A, zo gaan we dat zondag ook doen”, schijnen voetballers dan te denken.

Je hebt in het voetballen van boven naar beneden de eredivisie, de eerste divisie, de topklasse, de eerste klasse, de tweede klasse, de derde klasse, de vierde klasse en daarna sta je bij Nieuw Heeten – Wesepe langs de lijn in de vijfde klasse. Lager kan niet.

Een Nieuw Heeten speler duwde de scheids weg omdat die op advies van de grens voor buitenspel floot. Op dat niveau neemt iedereen zijn eigen grensrechter mee en ja, dan weet je het wel. In Broekland had de uitspelende partij gewoon voortdurend commentaar op de scheids. En in Dalfsen ging de tegenstander door het lint omdat Dalfsen doorspeelde terwijl een speler geblesseerd op de grond lag (wat overigens gewoon mag).

Het leidde op onze redactie tot een rare zondagavond. Nadat de scheidsrechters belaagd waren, werden wij ook belaagd. Vanuit Nieuw Heeten kwamen verwijten dat we de naam van de dader vermeld hadden. Vanuit Dalfsen kregen we verwijten dat we de naam van een slachtoffer gemeld hadden. De dader in Nieuw Heeten had berouw betoond en zijn excuses aangeboden. Dat vonden ze daar genoeg. Vanuit Dalfsen kwam de opmerking dat als naam en toenaam bekend was, de daders het slachtoffer voor een tweede keer konden opzoeken.

Tja.

Het is razend belangrijk dat er op alle niveaus gevoetbald kan worden. En het is razend belangrijk dat ieder dorp zijn voetbalclub heeft. Razend belangrijk voor sociale contacten en voor sportieve kansen.

Voetbal is ook razend belangrijk. Het is de belangrijkste bijzaak in het leven. Hoofdzaken zijn gezin en werk. Ze zijn leuk, kunnen leuk zijn, maar het hoofdzaken en dus verplichtingen, het móet. Voetballen mag. En misschien dat daarom voetballen meer een uitlaatklep is, daar waar je bij de hoofdzaken het verstand laat voorgaan, kun je je bij bijzaken laten gaan.

Een sportjournalist in opleiding deed eens onderzoek naar sport en emotie is Nederland in vergelijking met de VS. Een van de conclusies was dat de sportbeleving in de VS heel anders was. Daar heb je geen sport die gelijk kan eindigen. Er is altijd een winnaar, hoe lang het ook duurt. En publiek komt soms met volle picknickmanden naar de wedstrijd, het hele gezin dat naar zoonlief of pappa komt kijken. Wedstrijden worden stil gelegd bij onenigheid. Een camerabeeld geeft antwoord. Voetbal slaat dar niet aan. Waarom niet, was een onderzoeksvraag. Omdat het zo saai is, was het antwoord. Wie gaat er nu twee keer drie kwartier naar een wedstrijd kijken die dan ook nog eens onbeslist kan eindigen. In 0-0 zelfs…

Slotconclusie van het onderzoek was dat een spectaculaire sport met steeds maar weer scoringskansen adrenaline genoeg in zich zelf heeft. En dat voetbal van zich zelf zo saai is, dat je er spektakel rondom heen moet maken. De emotie van voetbal zit in alles wat er rondom heen gebeurt.

Nou, dat is aardig gelukt vorig weekend. Doorgaan zo.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.