uniek kijkje op de colckhof

Geïnteresseerden kunnen zondag 15 september een uniek kijkje nemen op buitenplaats de Colckhof, net buiten Heino. Dat kan in het kader van kader van Open Monumentendag. Er worden tussen 14.00 uur en 18.00 uur rondleidingen gegeven langs park, gebouwen en tuinen. Deelname aan de rondleidingen is gratis.

Landgoed De Colckhof heeft in de afgelopen periode diverse eigenaren gekend. In 1907 werd het landgoed aangekocht door F.K. baron van Dedem. Het landgoed bestond toen uit circa 40 hectare bos, landerijen, moestuinen, boomgaard en bloementuinen waarop naast het hoofdgebouw Huis De Colckhof met enkele huizen ook een boerderij, een poortgebouw en enkele andere woningen waren gesitueerd.

Het hoofdhuis dateert van begin 19e eeuw en is aangebouwd aan een zogenaamde Spieker. De Spieker dateert oorspronkelijk uit circa 1300 en is later herbouwd.

Na de dood van de baron kwam het beheer en eigendom in handen van dochter G.E. Sixma, baronesse van Heemstra-baronesse van Dedem. Zij werd in 1916 geboren op De Colckhof. De Colckhof was haar lust en haar leven; zij deed haar uiterste best om het landgoed en de gebouwen zo goed mogelijk in stand te houden. In de loop der jaren was een aantal gebouwen toe aan grote, zeer kostbare restauraties en renovaties. Om het benodigde geld bijeen te brengen, verkocht de baronesse in 1986 het grootste deel van De Colckhof met een aantal gebouwen aan de Vereniging Natuurmonumenten.

Huis De Colckhof met park, tuinen en bouwhuizen (landgoed ‘Huis De Colckhof’ genaamd) bleven bij baronesse van Dedem waar zij tot 2008 woonde en er overleed. Omdat zij kinderloos was, droeg zij de eigendom en het beheer van al haar bezittingen over aan een speciaal voor dat doel opgerichte stichting: Stichting De Colckhof.

De stichting is sinds 2008 actief met restauraties en onderhoud van de gebouwen, tuinen, park en het bos en stelt belangstellenden graag in de gelegenheid om eens een kijkje te komen nemen bij Huis De Colckhof. Daarom worden er tijdens een van de Open Monumentendagen, 15 september, rondleidingen (kosteloos) gehouden rondom gebouwen, park en tuinen.

Om 14.00 uur en om 16.00 uur, verzamelen voor het Huis (Colckhof 6), parkeren op parkeerplaatsen aan de Zuthemerweg of Hubertsallee. Het is voor het eerst dat landgoed Huis De Colckhof deelneemt aan een Open Monumentendag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.