Home / archiefcentraal / sallands wandelnetwerk op gps

sallands wandelnetwerk op gps

De regio is vergeven van wandelverwijspaadjes. Prachtig. Vooral ook omdat er ineens allerlei paden ontsloten zijn, waar je vroeger niet mocht lopen. Ook mooi, omdat er allerlei paden in opgenomen zijn, die je nooit inliep om dat het dood leek te lopen. Je kunt sinds dit voorjaar echt oneindig wandelen in – als het ware – je eigen achtertuin. Maar dan moet je er wel een kaart voor hebben en die kaart moet je wel meenemen. Anders ben je het overzicht kwijt. Dat was zo, maar nu niet meer. Het hele wandelnetwerk is digitaal. Met een GPS kun je naar hartelust wandelen.

Via WayPoint kregen we de volgende links toegezonden. Op http://planner.gps.nl/wandelroutes.html vind je alle wandelroutes van Overijssel. Weet je hoeveel dat er zijn? 903 stuks! 6.724 Kilometer rondwandelingen. Zowel voor een ‘ommetje’ als een meerdaagse wandeltocht biedt het wandelnetwerk alle mogelijkheden. Er zijn al routes vanaf 3 kilometer die elk met een specifieke kleur zijn gemarkeerd. Maar een beetje meer mag ook wel.

Met de planner op bovengenoemde website kun je zelf een wandeling samenstellen. Klik om te beginnen op “start route” en klik daarna de keuzepunten aan, waartussen je een route wilt laten berekenen. Op deze manier zijn routes eindeloos met elkaar te verbinden tot de gewenste afstand of het gewenste doel. Ook bestaande Lange-Afstand-Wandelpaden zijn in het netwerk verweven. De route die op deze manier wordt samengesteld kan weer in een GPS geladen worden of uitgeprint. Bij het printen op een

kleurenprinter hebben alle delen van de route de kleur die overeenkomt met de markering van de paaltjes op de route. Er kan dus overgestapt worden op routes met een andere kleur.

Op twee wielen

Fietsen zonder dat je steeds bij ieder knooppunt stil moet staan kan ook. Op http://planner.gps.nl/fietsroutenetwerk.html staat het het hele fietsroutenetwerk van Nederland. Met de fietsknooppuntenplanner zet je makkelijk een fietsroute uit. Je kunt de kaart met de muis verschuiven naar het gebied waarin je graag wilt gaan fietsen. Door vervolgens de fietsknooppunten achtereenvolgens aan te klikken zet je de route uit. Rechts in beeld verschijnt de afstand van de fietsroute. Bijzonder is de mogelijkheid om de planner zelf een voorstel te laten doen om er een rondrit van te maken. Het fietsroutenetwerk bestaat uit 31.181 kilometer fietspad en 8.367 knooppunten.

Proef op de som

We hebben de proef op de som genomen en hebben rondgelopen bij de Eikelhof. Een ommetje van twaalf kilometer, zeer de moeite waard. Start en finish is bij de Lepelaar op de Eikelhof, dus een natje en een droogje is in de buurt. Voordat je het weet ben je van het asfalt af en loop je op paden die je eerder niet nam, omdat je niet wist of er aan het eind een vervolg was. En als je de route net even te lang over een verharde weg vindt gaan, dan biedt de Garmin je de kans gewoon even een afslag te pakken om even verderop weer op de route terecht te komen.

Het Eikelhofrondje is een mooie route. Wie hem nu loopt kan onderweg lekker bramen eten, op prozaïsche bankjes uitrusten, oude en nieuwe routeaanwijzingen tegen komen. We zagen ook al weer een commercieel bedrijf dat zijn sticker op een nieuw verwijsbord geplakt had. We hebben daarom ergens anders een consumptie genomen, maar het idee is niet gek. Waarom op die paaltjes geen commerciële blokjes gezet, zodat de kosten gedeeld worden met degene die er baat bij kan hebben? We zagen een dood boompje dat – zo vertelde een plaquette vol trots – dat was aangeboden door de voetbalclub. En kort bij start-finish ontdekten we een klein bungalowparkje dat we nog nooit eerder gezien hadden. Vrolijke mensen moeten daar wonen, ze hadden de berm ingezaaid met een fleurig wilde bloemen-mengsel.

Lees ook

Egbert den Daas opnieuw lijsttrekker van Lokaal Alternatief

HEINO – Lokaal Alternatief heeft de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Raalte …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.