salland te kiek in het huwelijksbootje

Bijgaand twee foto’s van bruidsparen en de bruiloftsgasten. Ze vormen een aardige tegenstelling; beide zijn uit het begin van de 20e eeuw.

Uit de verzameling van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken dit keer twee foto’s van bruidsparen en hun huwelijksgasten. De oudste foto is genomen op dinsdag 20 mei 1924 op De Plas in Raalte. Het gezelschap dat afgebeeld is, gaat naar de Plaskerk voor het huwelijk van Henriëtte Adèle baronesse Bentinck met Idzard Louis Douwe baron Sirtema van Grovestins. De bruid is op dat moment 19 jaar, dochter van Anne Gerard Wolter baron Bentinck en Jacoba Ursula Philipse. De ouders van de 31-jarige bruidegom zijn Jan Elias Nicolaas baron Sirtema van Grovestins en Jeanne Adolphine Louise baronesse van Hardenbroek. De bruidegom is luitenant in het leger, hetgeen duidelijk te zien is aan het uniform dat hij draagt. Het gezelschap komt hoogstwaarschijnlijk uit het gemeentehuis, ten tijde van het huwelijk gevestigd in de Grotestraat, in het huidige pand van Bloemen Korbeld. Vanuit de Grotestraat gaat het bij hotel Neuf de hoek om en dan over De Plas naar de ingang van de kerk die toen nog aan De Plas was. Langs de kant enkele toeschouwers, inclusief de dorpsveldwachter, die allemaal wel een glimp willen opvangen van het adellijke paar en het statige gevolg. Erg lang heeft het huwelijk overigens niet geduurd: blijkens een aantekening op de huwelijksakte is het paar op 23 mei 1934 gescheiden.

Iets meer dan vijf jaar later, op zaterdag 27 juli 1929 is op vrijwel dezelfde plaats een foto gemaakt van het bruidspaar Hermanus Hofstede en Wilhelmina Maria Binnenpoorte. De 27-jarige bruidgom, die chauffeur van beroep is, is een zoon van Willem Hofstede en Arnolda Antonia Jansen; beiden zijn ten tijde van het huwelijk al overleden, zo lezen we in de huwelijksakte. De 25-jarige bruid is een dochter van Wilhelmus Binnenpoorte en Hendrika Veldmate. Haar ouders zijn nog in leven en staan links van het bruidspaar op de foto. Verder op de foto: Marie Hofstede, Marie Binnenpoorte, Jan Hofstede, Riek Hulsman, Jans Hofstede, Toos Binnenpoorte, Antoon Binnenpoorte, Dorus Hofstede, Mans Hofstede, Mina Binnenpoorte, mevrouw Teerink, Miete Krisman, mevrouw De Boer-Hofstede, Jan de Boer, mevrouw De Beuze, de heer De Beuze, mevrouw Klein Douwel, de heer Koopman en Wim Hofstede. De foto is gemaakt voor het huiskamer-café van de familie De Beuze aan De Plas, waar het bruiloftsfeest gehouden zal zijn.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.