salland te kiek heilig hart processie

Geert Hannink verzorgt in het jubileumjaar van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken de rubriek Salland te Kiek in onze krant. Elke week kiest hij een aantal foto’s van vroeger uit. Ditmaal uit het album van de vroegere huisarts, dokter Kutschrutter, in de volksmond wel aangeduid al “de olde pille”.

“Ik heb er drie foto’s uitgehaald die een leuk plaatje van Raalte opleveren. Het zijn beelden van de Heilig Hart processie door het dorp. Aan de foto’s te oordelen liep de route van de Kruisverheffingskerk door de Herenstraat, dan bij het pand van Thoben op de hoek van de Herenstraat en de Grote markt linksaf, de Grote Markt op. Hier zijjn ook de foto’s genomen,” aldus Hannink. “Vanaf de Grote Markt dan weer via de Marktstraat naar de kerk. Op de foto kinderen van Kutschrutter. Het jochie met de vlag met de afbeelding van de alpha en de omega (het begin en het einde) is Wim van Douveren. De foto’s zijn gemaakt in 1938.”

Over de oude dokter kent Hannink trouwens nog een aardige anekdote: In het begin liet hij zich voor het afleggen van zijn visites rondrijden in een koets. Later ging hij mee met de moderne tijd en schafte een auto aan. Zijn koetsier werd toen chauffeur. Bij de eerste rit moet Kutschrutter tegen de chauffeur gezegd hebben toen die de auto van de eerste naar de tweede versnelling schakelde: “Houd je handen maar aan het stuur, dan zal ik wel in de benzine roeren”.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.