participatiemaatschappij ja hallo…

Opinie – Koning Willem kwam met een nieuw woord tijdens prinsjesdag: de participatiemaatschappij. Wat moeten ze nu weer van ons? In de media en de media zelf, deden er wat lacherig om. Ja ja, eerst participeren, dan verzorging, nu weer participeren. Dat gaat wel weer over. En dat is ook zo, omdat we managers aan het roer hebben die nu in beleid gaan uitdrukken hoe we moeten participeren.

Dat gaat niet werken. Managers die zeggen hoe het moet… voordat het dan bij de mensen is die het moeten uitvoeren, is er geen bal meer van over. Net als die zin die je je buurman influistert en die weer aan zijn buurman. Als je de zin terughoort, klopt er niks meer van. Je krijgt jouw gedachte nu eenmaal niet 100% in het hoofd van een ander. Die ander laat dingen weg en voegt andere zaken toe. Naar eigen goeddunken. Bij een zin doorfluisteren werkt dat zo. Bij managers en bestuurders werkt dat dubbel zo hard. Want je moet langs heel veel van die types voor je iets veranderd krijgt en al die leidinglagen zijn meepraters en professioneel tegenhouders die er allemaal zelf ook iets van vinden. Op een gegeven moment luisteren ze helemaal niet meer naar jou, dat zie je aan hun lichaamshouding.

Participeren wordt daarom op drie manieren uitgelegd. Links, rechts en midden hebben aan het eind van het doorfluisteren allemaal iets anders gehoord. Links zegt dat participeren is dat je de zwakkeren ook moet helpen. Het midden vindt dat we gebroederlijk de schouders er onder moeten zetten. En rechts vindt dat iemand die niet mee kan komen maar een beetje harder moet participeren.

Links brengt daarom geld van rijk naar arm. Het CDA-midden zondert homo’s en vrouwen uit. En rechts wil de hypotheekrenteaftrek-subsidie (de grootste subsidie van ons land) behouden, omdat de plannen voor afschaffen alleen de allerrijksten raakt.

Hoe de samenleving ook participeert, uiteindelijk bepaalt het politieke klimaat dus wat ‘participatie’ nu precies is. En die laat de uitvoer er van weer over aan ambtenaren. Die houdt zich dan uiteindelijk bezig met welke plantjes er in het park komen, of je in het buitengebied een rond huis mag bouwen (wat in Dalfsen wel mag, in Raalte niet) en of de carport 2,40 of 2,60 hoog moet.

En toch is participatie essentieel want de overheid heeft – met ons aller goedvinden – ons geld opgemaakt. We waren zo rijk, dat we zelfs de opvang van kinderen en ouderen af konden kopen. We regelden kinderopvang en verzorgingstehuizen, zodat we geen hinder hadden van die handenbindertjes die ons belemmerden nog meer te verdienen.

Laten we daar maar eens beginnen met participatie. Te genieten van een dichtbij-relatie tussen kinderen-ouders-opa en oma. En dan verder: Uiteindelijk is het heel aantrekkelijk samen het karakter van je eigen wijk te bepalen. Uiteindelijk is het veel prettiger te volleyballen in een sporthal die de gemeenschap zelf heeft neergezet.

Maar ja, hoe krijg je de gemeenschap zo ver? Door het van onderaf te regelen. En dat kan heel makkelijk. Door gewoon niks te doen. Door te stoppen met ambtenarij die vaak bestaat uit professionele tegenhouders. Door geen regels te maken, maar te vertrouwen op de maatschappij. Dat schept mogelijkheden, maar ook doodeenvoudig de noodzaak om het samen op te pakken. Ban dat het mis gaat? We hebben nu regels om stad en land van vroeger in tact te houden op een manier zoals die ontstond toen daar nog geen regels voor waren…

Met deze site zien we dat het werkt. De lokale journalistiek begeeft het, dus bieden wij een podium aan waar mensen zelf bepalen wat er gebeurt. Steeds meer mensen gaan meedoen en leveren hún nieuws aan. Op die manier wordt via het gemeenschappelijk platform de agenda van de burger vanzelf de agenda van de politiek. Als steeds meer mensen zien dat het helpt als ze zich er mee gaan bemoeien, gaan ze zich verantwoordelijker gedragen in hune eigen leefomgeving, dan gaan ze – juist ja – participeren.

En laat dat nou net de bedoeling zijn. Doe mee met onze site, dat is koninklijk goedgekeurd.

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.