paarden kunnen emoties goed aanvoelen

Ineke Rietveld (57) groeide op in de buurt van Rotterdam, waar ze ook een groot deel van haar leven woonde. Sinds twee maanden woont ze in Haarle, waar ze haar bedrijf Horse Guidance heeft. Samen met haar paarden geeft Ineke workshops en privésessies aan mensen met als belangrijkste doel: bewustwording.

Tijdens de workshops en privésessies leert Ineke hoe mensen beter naar hun lichaam kunnen luisteren. “Je lichaam weet alles al. Dat was voor mij een echte eyeopener. In de communicatie gaat tien procent via taal en negentig procent via non-verbale communicatie. Juist in die non-verbale communicatie ben ik geïnteresseerd: wat zegt je lichaam?” Tijdens een opleiding in de Verenigde Staten leerde Ineke hoe paarden daarbij kunnen helpen.

Aanvoelen

“Mijn ervaring is dat paarden bijzonder gevoelig zijn. Meer dan de meeste andere diersoorten. Paarden kunnen menselijke emoties heel goed aanvoelen, omdat ze van nature vluchtdieren zijn. Als iemand ergens in zijn lichaam last van heeft, kan een paard die plek tijdens een sessie bijvoorbeeld aanwijzen met zijn neus.” Veel elementen die Ineke haar werk aan bod komen, hebben raakvlakken met yoga en mindfulness, zoals ‘in het nu leven’ en ‘naar je lichaam luisteren’. “Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.”

Volgens Ineke kunnen we veel leren van paarden door hun manier van leven. “Als een paard bijvoorbeeld een poema ziet, kan hij aanvoelen of deze poema honger heeft of niet. Heeft de poema honger, dan weet het paard dat hij moet vluchten. Zodra hij weet dat het gevaar geweken is, gaat hij weer grazen. Wij blijven vaak in onze emotie of roepen die steeds weer op. Zie emotie als informatie, zonder waardeoordeel. Zoek de boodschap achter deze emotie, handel daarnaar en laat het rusten. Ook wij kunnen net als paarden leren om goed te voelen.”

Bentley

Paarden spelen een belangrijke rol in het leven van Ineke. Vooral haar paard Bentley, want hij is de reden dat ze nu in Haarle woont. “Bentley liet mij zien dat ook paarden moeten kunnen kiezen. Daarom heb ik nu meer paarden voor mijn werk als coach. Ook zocht ik een plek met meer privacy. In het westen was dat niet betaalbaar. Ik vind het heerlijk hier. De omgeving is prachtig en de mensen zijn zo vriendelijk.”

Ineke kwam al jong in aanraking met paarden. Op haar derde kreeg ze van haar vader een Shetland veulen en op haar zevende begon ze met rijden. Door haar studie en werk had ze vanaf haar negentiende geen eigen paard meer. Ze reed ze af en toe nog wel, maar pas op haar 46e kreeg ze weer een eigen paard: Bentley.

Rechten

Na haar studie Bewegingsonderwijs woonde Ineke een jaar in een Kibboets Israël. “Dat had met mijn geloof te maken.” Omdat Ineke wat met haar studie wilde gaan doen, keerde ze terug naar Nederland om als gymdocent te gaan werken. Na negen maanden ging ze opnieuw naar Israël, maar kon er niet meer aarden. “Er was zoveel veranderd. Het voelde niet meer goed.” Wel besloot ze vanwege haar ervaringen in Israël rechten te gaan studeren. “Toen ik daar woonde, was het een halve oorlogssituatie. Elke donderdag at ik bij een paar Bedoeïen. Twee van hun kinderen zijn door Palestijnen gedood. Daardoor kwam bij mij de vraag: Hoe belangrijk is gymnastiek?”

Na haar studie Rechten werkte Ineke eerst bij de Kinderbescherming en daarna in de sociale advocatuur. “Ik hielp wel werknemers, maar geen werkgevers. En wel huurders, maar geen verhuurders. Ook deed ik familierecht en psychiatrie. Ik werk nog in de advocatuur, maar mijn kantoor in Vlaardingen heb ik in 2009 gesloten.”

Arizona

Haar paard Bentley is de reden dat Ineke besloot haar advocatenkantoor te sluiten. Doordat ze veel met Bentley bezig was, kwam Ineke in aanraking met de Amerikaanse schrijfster Linda Kohanov. Kohanov heeft meerdere boeken geschreven over hoe paarden mensen kunnen helpen en geeft ook cursussen. Ineke volgde een workshop in Arizona (VS). Eenmaal daar besloot ze de opleiding tot Eponaquest Instructeur te gaan volgen.

Ineke vloog terug naar Nederland om haar verhuizing naar Amerika te regelen. “Ik moest mijn kantoor sluiten en de reis voorbereiden. Ik heb veel gereisd. Met mijn rugzak kom ik overal, maar nu moest mijn paard en zijn spullen ook nog mee. Ik was in die periode wel eens nerveus, maar als je echt je hart volgt komt het wel goed. Angst is ook een emotie met een boodschap, maar het heeft me nooit weerhouden om iets te doen.”

Meer informatie over Ineke en haar werk met haar paarden vind je op staging2.horseguidance.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.