nieuwe techniek saxenburgh bij opsporing tumor

De afdeling radiologie van de Saxenburgh Groep past, in samenwerking met de afdeling nucleaire geneeskunde en de chirurgen, sinds kort een nieuwe methode toe in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis te Hardenberg voor het lokaliseren van een tumor in de borst (mamma). Dit gebeurt met het plaatsen van een zogenaamd jodiumzaadje.

“Deze nieuwe techniek maakt gebruik van een super klein jodiumzaadje. Wij zijn één van de eerste ziekenhuizen in deze regio die deze methode toepassen”, aldus Janet Owen, leidinggevende radiologie.

Soms is een tumor in de borst zo klein, dat deze niet voelbaar is. De chirurg heeft dan een hulpmiddel nodig om de exacte plaats van de afwijking te bepalen. Dit kan op verschillende manieren. Een nieuwe manier van lokaliseren is het plaatsen van een klein radioactief zaadje – het jodiumzaadje (jodium 125) – in de tumor. Het zaadje markeert hiermee de tumor. Het jodiumzaadje geeft een lage dosis straling af, die niet schadelijk is voor de gezondheid en de omgeving.

De afdeling nucleaire geneeskunde levert het licht radioactieve zaadje aan in een speciale naald. De radioloog plaatst met deze naald het zaadje onder zogeheten echogeleide of stereotactische röntgengeleide heel precies in de tumor. Dit betekent dat de naald wordt ingebracht met behulp van geluidsgolven (echografie) of röntgenbeelden. Tijdens de borstsparende operatie kan de chirurg heel gericht dit zaadje – en daarmee de tumor – opsporen en verwijderen. Dit opsporen gebeurt met behulp van een gammastralingsdetector. Deze nieuwste techniek wordt nu in Hardenberg toegepast. Inmiddels zijn enkele patiënten op deze wijze geholpen en met succes geopereerd.

“Doordat de kleine tumor heel nauwkeurig kan worden verwijderd, zal de patiënt mogelijk minder vaak een tweede operatie nodig hebben”, aldus chirurg Marja Jagers van het Hardenbergse ziekenhuis. De verwachting is, dat het kleine jodiumzaadje een grote rol gaat spelen bij het beperken van operatieve ingrepen tijdens het behandelproces van borstkanker.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.