met paard en wagen langs hindernissen

Een koets achter vier paarden aanspannen en dan ‘met gank’ door de natuur om Heeten rijden. Dat is niet alleen mooi om te doen, het is ook prachtig om naar te kijken. Dankzij de stichting Aangespannen Paard Heeten kan het tijdens de Ponyweek allebei. Twee dagen lang.

Zo’n honderd aanspanningen doen 21 en 22 september mee aan de onderdelen dressuur, vaardigheid en marathon. Jan Olde Bijvank en Anita van der Meer van ‘de koetsenclub’ willen de bezoekers er wel bij de haren bijtrekken, om te voorkomen dat er ook maar iemand is die hun typische Ponyweek-activiteit mist.

Zaterdag zijn de dressuur- en vaardigheidsproef. Bij dressuur gaat het om dingen als een gehoorzaamheidstest. De aanspanning moet dan heel secuur een bepaald parcours lopen. De vaardigheidstest ken je misschien van televisie: de aanspanning probeert dan een parcours te lopen op tijd, maar ook met zo weinig mogelijk strafpunten. Die loop je op als je kegeltjes omver rijdt of een tennisbal van zo’n kegel laat afrollen.

Op zondag rijden de aanspanningen een marathon, waarbij een parcours van tussen de 16 en 18 kilometer moet worden afgelegd.

Jan Olde Bijvank ontwerpt de hindernissen. Een secuur werkje, want er moeten nogal wat verschillende soorten aanspanningen op verschillende manieren door kunnen en tegelijk moet het een spektakel opleveren voor het publiek.

Jan: “Zes hindernissen, die allemaal op zes manieren genomen kunnen worden. Ik teken dat maanden van te voren allemaal keurig uit, waarna de parcoursbouwers het heel minutieus opbouwen. En ieder jaar is het weer heel anders, want deelnemers willen natuurlijk wel uitgedaagd worden.”

Anita: “De zes verschillende manieren waarop je een hindernis kunt nemen, zijn van belang omdat er paarden en pony’s meedoen, als één-, twee-, drie- of vierspan. Voor die eenspan-pony moet er natuurlijk ook nog een uitdaging overblijven.”

De controle op de sport is groot, dat moet je ook willen als je met paard of pony zo’n sportieve uitdaging aangaat. Anita; “Wij hebben een jury overal langs de route. Die controleert of het goed gaat met paard en ruiter. Hun rapport is zelfs onderdeel van de eindbeoordeling.” Jan: “Er is permanent een dierenarts en een hoefsmid aanwezig. En er is landelijke controle op wat wij doen. De Koninklijk Nederlandse Hippische Sportbond heeft altijd inspecteurs langs de route staan.”

De wedstrijd wordt rondom Heeten afgewerkt. De meeste hindernissen zijn in de buurt van de manege, met hier en daar een uitschieter naar iets verder weg. “Ieder jaar is het weer fantastisch te zien hoeveel medewerking we daar bij krijgen. Want we hebben wel het land nodig van boeren in de omgeving. Nooit een probleem. Ook als iemand zijn grasland dit jaar voor maïs wil gebruiken, dan is er met gemak een belendend perceel beschikbaar van de buurboer.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.