Home / archiefcentraal / laarbos mooier dan ooit tevoren

laarbos mooier dan ooit tevoren

Wie nu in het Laarbos komt weet niet wat hij ziet. Er was groot achterstallig onderhoud, maar dat is nu behoorlijk opgekalefaterd. Door de update lijkt het er op of Het Laarbos weer terug is gegeven aan de mensen. Een naald met een zitje, bankjes en zelfs een amfitheater aan een poel om de kikkers te kunnen horen concerteren. Ook het fraaie uitkijkje op de hooilanden zorgen voor een aangenaam verpozen.

In het Laarbos zijn diverse belevingspunten opgenomen, veelal geënt op de historische situatie. Drie voorbeelden: De takkenbrug over het Grand Canal. Deze vervallen brug is vervangen door een metalen takkenbrug, geïnspireerd op oude foto’s van de brug. Het watersysteem rond landgoed Het Laar is hersteld op basis van oud kaartmateriaal. De spiegelvijvers achter het huis waren dichtgegroeid en zijn nu weer in oorspronkelijke staat hersteld. En een nieuwe gedenknaald.

Aan het einde van het Grand Canal ligt een heuvel, die in een verkoopadvertentie uit 1782 al wordt genoemd. Door aanleg van een ronde betonnen zitbank is hier een bijzonder uitkijkpunt gemaakt. Vanaf dit punt is een vrij zicht over het Grand Canal naar Huize ‘t Laar en de omringende weilanden. In het midden van de betonnen bank staat de nieuwe gedenknaald. Deze vervangt de oude ‘naald’ die in het Grand Canal stond.

Het nieuwe gemaal in de vorm van een huisje is uitgevoerd in beton met reliëf van eikenbast aan de buitenzijde. Het bordes en leuningwerk zijn in dezelfde stijl gemaakt als de leuning van de takkenbrug. Aan de buitenkant van het huisje prijken fotopanelen met onderwaterfoto’s van fotograaf Willem Kolvoort.

De Besthmenerhooileiding is bij de uitstroomopening van het gemaal verstevigd met zwerfkeien. De nieuwe gedenknaald is gemaakt van roestvast staal. Door de vorm en materiaalkeuze van de gedenknaald vangt deze licht, waardoor hij overdag op afstand zichtbaar is. Middenin het bos is langs de nieuwe kade een poel aangelegd: het amfibietheater. In de kade is een bijzondere betontrap geplaatst waar de wandelaar bij zonsondergang kan plaatsnemen om te genieten van een kikkerconcert.

Doel van het project was om de waterkering aan te passen om te voldoen aan de normen voor waterveiligheid. De noodzaak tot het nemen van maatregelen voor de veiligheid is aangegrepen als kans voor de ontwikkeling van een totaalplan voor landgoed Het Laar. Volgens de nieuwe normen was de waterkering op landgoed Het Laar lokaal onvoldoende hoog om de achterliggende bebouwing te beschermen tegen toekomstig hoogwater van de Vecht.

Het plan is onderdeel van het programma ‘Ruimte voor de Vecht’ van de provincie Overijssel. Als afronding van de werkzaamheden is vrijdag 13 september het project feestelijk officieel geopend door Overijssels gedeputeerde Bert Boerman, Waterschapsgraaf van Regge en Dinkel Stefan Kuks en de Ommer wethouder Ilona Lagas.

Lees ook

Voorbereidingen voor Open Monumentendag in Olst-Wijhe in volle gang

OLST/WIJHE – Op zaterdag 11 en zondag 12 september staan de landelijke Open Monumentendagen op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.