kleine scholen zijn toch helemaal niet goed

Opinie – Met Stöppelhaene liep er een groep ui t de Elshof mee in de optocht: hun school moest open blijven. Feit: de school heeft minder dan dertig kinderen. Een stuk of tien zitten in groep 8. Volgend jaar is er (bijna) geen aanwas. Moet zo’n school dan open blijven? Nee toch?

Het CDA bepleit dat deze scholen openblijven. Dat is goed voor kiezersgunst. Heel veel meer vinden politici vandaag de dag niet belangrijk. Mevrouw Spies (ooit iets van minister of staatssecretaris in het kabinet Wilders) zei het vrijdag nog op de radio: de peilingen zijn pas met de verkiezingen belangrijk. Je moet op jacht naar de gust van de kiezers pieken. (Ja echt, dat zei ze op Radio 1, ergens tussen 14.30 en 15.00 uur.)

In onze regio heb ze ook, die kleine scholen. Op dit kaartje zie je dat bijvoorbeeld de al genoemde school op de Elshof en de Nicolaasschool in Lierderholthuis te klein zijn als straks de grens naar minimaal honderd leerlingen opgetrokken wordt. Wat is er daar precies goed aan? En wat is er nu precies slecht aan?

Ze zijn goed omdat ze dicht bij zijn en omdat ouders dan niet zover hoeven halen en brengen. O ja, het is ook goed dat kinderen niet zo ver hoeven reizen iedere dag. Doet het ook nog iets met de leefbaarheid van een dorp? Wie het weet mag het zeggen en we zullen er de deskundige Goos Lier (zie zijn columns in de middencolumn van de frontpage van deze site) en Leadervrouw Mireille groot Koerkamp ook eens naar vragen, maar wij geloven er niks van. Leefbaarheid ontstaat niet met iets dat geen bestaansrecht heeft…

Dan de nadelen. Kinderen van kleine scholen krijgen doodeenvoudig geen goed onderwijs. En kinderen op kleine scholen komen nooit eens uit die kleine kern. Ze worden maar moeilijk wereldwijs.

We hebben er een deskundige uit het Twentse onderwijs over aan het woord gehoord. Die zei: als de inspectie constateert dat groep 7 het niet goed doet, dan doet groep 7 het bij de volgende inspectie heel goed, maar dan is groep 5 ineens slecht. Want je kunt niet op alle vlakken goed onderwijs organiseren op zo’n kleine school. Daar zijn ze te klein voor. Wat je ook mist is het onderlinge leren, je optrekken aan een ander, vragen horen van anderen die in geest net zover ontwikkeld zijn als jij.

De kleine scholen bestaan vaak op basis van geloof. Een andere school is wel in de buurt, maar daar is de wereld op heel andere manier ontstaan. Maar moet het niet gaan om het beste voor de kinderen? Goed onderwijs, daar moet je een stukje voor willen reizen.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.