ingezonden brief bomen kappen

Hans de Kort, kritisch volger van de Raalter politiek, is in de pen geklommen. Ditmaal over de manier waarop er met groen in de gemeente Raalte omgesprongen wordt. In het bijzonder met bomen. Hieronder zijn brief.

Instemmend las ik in een krant een kritische brief van de heer W. Alferink over het Raalter bomenbeleid, dat inderdaad om te huilen is. Van herplant en instandhouding komt hier bijna nooit iets terecht. Zie bijvoorbeeld het voormalige Franciscushofterrein. En als er onverhoopt wel iets van terecht komt, berust het vaak op toeval

Van prudente omgang met de natuur is geen sprake. De dode en doodzieke kastanjes langs de Ganzeboomlaan en op de Grote Markt zijn hiervan een prima voorbeeld. Maar niet alleen de gemeente zelf vernielt bomen, ook anderen mogen daaraan meehelpen. Feesttenten en wat dies meer zij, mogen aan bomen vastgesjord worden. Alles mag en als ze kapot zijn dan planten we toch gewoon weer nieuwe exemplaren!

Enkele voorbeelden van het doldwaze groenbeleid geef ik hieronder.

1. Aan de Westdorplaan en Schoolstraat werden grote aantallen fruitbomen (peren?) geplant. Maar toen die enigszins volgroeid raakten, kwamen onze bestuurders erachter dat het gevallene fruit een gevaarlijke smurrie vormde, met als gevolg dat ze al die bomen vervingen.

2. Aan de Hoven had ons gemeentebestuur prachtige essen laten planten om ze, nadat ze een mooie omvang hadden bereikt, tegen de vlakte te zagen met als argument, je gelooft het niet: essen zijn stormgevoelig en dus gevaarlijk. Overigens staan uit diezelfde tijd nog een heleboel essen rond de kruising Accacialaan/Westdorplaan. Ze hebben alle orkanen doorstaan, niks stormgevoelig!

3. Aan de Stobbenbroekerweg moesten ongeveer 70 haagbeuken het ontgelden. B&w vonden haagbeuken niet geschikt als laanbeplanting. Wie die bomen geplant hadden, vroeg u? Juist: de Gemeente Raalte.

4. In Lierderholthuis ontstond vorig jaar opschudding omdat b&w onnodig een rij prachtige eiken, onderdeel van de groene hoofdstructuur, wilden verwijderen. Burgemeester Zoon heeft echter alle opstandelingen weer het hok in gekregen. De eiken werden geveld en vervangen door sprietjes. Nu, een jaar later, is zelfs van die spietjes bijna niets meer over. Ze zijn haast allemaal dood, op twee à drie na.

Hoezo prudent groenbeleid? Ik heb er geen goed woord voor over en gelukkig ben ik niet de enige die zich grote zorgen maakt over het bestuurlijke onvermogen binnen onze gemeente.

Van kastanjebomen is overigens al lang bekend dat zij buitengewoon gevoelig zijn voor epidemische besmettingen. Die moet je dus zeker niet gebruiken voor een groene hoofdstructuur.

Ik heb niet veel verstand van bomen, maar wat de opeenvolgende Raalter colleges hier keer op keer presteren, tart toch wel elke beschrijving.

Hans de Kort

Raalte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.