Home / archiefcentraal / herinrichting landgoed het laar voltooid

herinrichting landgoed het laar voltooid

Waterschap Regge en Dinkel heeft vandaag de herinrichting van landgoed het Laar op feestelijke wijze geopend. Watergraaf Stefan Kuks onthulde samen met gedeputeerde Bert Boerman en wethouder Ilona Lagas van de gemeente Ommen, symbolisch het nieuwe gemaal, dat een belangrijke functie vervult in het gebied.

Op 1 oktober 2012 zijn de werkzaamheden op Laarmanshoek officieel van start gegaan. In deze tweede fase in het project Hoofdwaterkering Vecht is de waterkering aangepast om te voldoen aan de normen voor waterveiligheid. De noodzaak tot waterveiligheid is aangegrepen om meerwaarde te creëren op landgoed het Laar. Daarom is veel aandacht besteed aan een integraal ontwerp en heeft het landgoed een impuls gekregen op het gebied van natuur, cultuurhistorie, landbouw en recreatie.

Aanleg kade

Om de burgers van Ommen te beschermen tegen toekomstig hoogwater in de Vecht zijn de kades opgehoogd. Dit veiligheidsaspect is gekoppeld aan de opgave om meer water te kunnen bergen bij hoge waterpeilen in de Vecht. Hiervoor is een nieuwe kade aangelegd.

Spiegelvijvers

De twee spiegelvijvers zijn in de 18e eeuw in formele stijl gespiegeld aangelegd. In de loop van de jaren zijn de vijvers dichtgegroeid. De begroeiing is verwijderd, waardoor de contouren van beide vijvers weer zichtbaar zijn. Daarnaast zijn de spiegelvijvers verbonden met het Grand Canal en de gracht om Huize ’t Laar om doorstroming van water mogelijk te maken.

Gemaal

In de nieuwe kade is een gemaal geplaatst. Het gemaal bevordert de waterveiligheid en zorgt voor droge voeten bij hevige regenval in het gebied. In plaats van het gemaal weg te stoppen in de ondergrond, is er bewust voor gekozen om een duidelijk zichtbaar gemaal te maken.

Meerwaarde landgoed het Laar

Midden in het plangebied is een poel aangelegd. Deze natuurlijke laagte is verder uitgegraven en is ingericht als ‘amfibietheater’. De wandelaar kan bij zonsondergang plaatsnemen op de betontrap in de kade om te genieten van een kikkerconcert. Naast dit theater is de takkenbrug een herkenbaar element op de buitenplaats van het Laar; deze markante plek wordt veel gebruikt voor het maken van trouwfoto’s. Ook is aan het einde van het Grand Canal door aanleg van een betonnen zitbank een bijzonder uitkijkpunt gemaakt op de heuvel. Vanaf dit punt is een vrij zicht over de omringende weilanden, naar de Regge en over het Grand Canal naar Huize ‘t Laar.

Lees ook

Wereldwinkel Heino in actie voor coronahulp in Nepal

HEINO – Wereldwinkel Heino heeft besloten om 10 procent van de maandomzet van augustus rechtstreeks …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.