haarman wil ook bij rechter niet schikken

Hij verklaarde dat het het om het principe gaat: Een schikking tussen hem en de gemeente ziet hij als een schuldbekentenis. Hij hield ook woensdag bij de rechter vol nooit van het stortgat op het voormalig boerenerf geweten te hebben. “Ik zou die bodemverontreiniging nooit verzwijgen, dat zou politieke zelfmoord zijn,” verklaarde de oud-wethouder.

De gemeente houdt echter vast aan getuigenverklaringen van mensen die zeggen vroeger met regelmaat afval naar de Heesweg gebracht te hebben in de tijd dat Haarman de scepter zwaaide op het boerenbedrijf. Haarman heeft daarentegen getuigen, onder andere de man die de melkwagen reed, die verklaren nooit een stortgat op het erf gezien te hebben.

Haarmans advocaat droeg ook aan dat het bewijs, PVC-buisjes met een productiecode erop, niet tastbaar was. Enkel wat foto’s, maar die kunnen overal genomen zijn. Daarnaast waren de foto’s niet duidelijk. In dat laatste gaf de rechter de advocaat gelijk.

Ook bestreed de raadsman van de oud-wethouder de stelling van de gemeente Raalte dat Haarman weet moet hebben van de aanwezigheid van het stortgat. “Hij heeft er niet vijftig jaar gewerkt zoals de gemeente beweert, maar slechts 20 tot 30 jaar.” Ook het aantreffen van de pvc-buisjes noemt de advocaat geen hard bewijs. “Rondom het stortgat hebben veel pvc-buizen gelegen toen het opgeruimd werd. Het zou best kunnen dat er een buisje is ingegleden.”

De buizen die rondom het stortgat lagen, waren volgens Haarman afkomstig van een beregeningssysteem dat aangesloten was op de ligboxenstal die vroeger vlakbij het stortgat stond.

Toen de rechter vroeg wat Haarman van de hele situatie vond, verklaarde de oud-wethouder dat de hele zaak hem zwaar valt. “Ik heb er zwaar last van. Ik vind het ook erg dat dit gebeurt. Je wilt de gemeente niet opzadelen met zoveel schade, maar als ik ga schikken dan lijkt het dat ik het geweten heb.” Wat de gevolgen van een eventuele schikking met de publieke opinie doen, is wat Haarman het meest tegenstaat.

Dat er nu een hele lange vervolgprocedure aan zit te komen, neemt Haarman voor lief: “Daar ben ik me van bewust.”

In de zaak waarin de gemeente ongeveer 200.000 euro van Haarman eist, wil de rechter eerst getuigen horen voordat ze weer een zitting plant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.