glasvezel buitengebied niks pilot direct doen

Gerben Krukkert van EGCS heeft het over een noodzaak, de tijd van hobby-achtig op internet zitten is al lang voorbij. “Internet hoort bij deze tijd, weg denken kan niet meer. Snelheid geen wens, maar een must. Ga maar na. Jeugd communiceert via Facebook. Opa en oma hebben via mail contact met hun kleinkinderen. Ouderen kunnen langer thuis in hun vertrouwde omgeving blijven wegens digitale controle. Kinderen hebben een Ipad nodig voor studie. Allemaal zaken die op het platteland ook móeten.”

Uit het buitengebied horen we de klachten van bewoners, vooral als ze even wat verder af wonen. Bestanden die in bebouwd gebied via wetransfer met een druk op de knop binnen zijn, die doen er op het platteland gewoon een uur over. Je kunt in grote delen van het buitengebied niet eens via uitzendinggemist kijken. Youtubefilmpjes lopen vast. Zulk traag internet, dat is ook storinggevoelig, niet prettig als je als vol geautomatiseerde boer van de computer afhankelijk bent voor melken en voeren.

Maar op het platteland zit meer bedrijvigheid. Thed Westenenk van de Krieghuusbelten: “Als je alleen het verschil tussen dit en vorig jaar al ziet. Vorig jaar wilde men wel internet op de standplaats. Dit jaar heeft iedereen Ipads en smartphones bij zich, soms wel vier keer wifi-behoefte per plek.”

Gerben Krukkert: “Mensen weten vaak niet half wat er allemaal over internet gaat. Tv kijken. Uitzendingen on demand. Telefoneren, ook met je vaste lijn. Bellen met beeld, wat een enorme vlucht neemt nu steeds meer mensen ver van het ouderlijk huis gaan wonen. Zorg voor ouderen. En het wordt alleen maar meer.”

Hoe wordt in het buitengebied nu dan internet gebruikt? In de meeste gevallen via de koperlijn van de telefoon want coax is er ook niet. Krukkert: “En koper kent weerstand. Het verliest snelheid en het raakt vol als er veel mensen tegelijk gebruik van maken.” Hoe langer de kabel, hoe meer gebruikers er aan die lengte aan haken, hoe trager het internet. Glas is de enige optie.”

Daarmee lijkt een pilot van de provincie eigenlijk onzin, eerder een soort van uitstelsmoes om er niet direct aan te hoeven beginnen. Maar uiteindelijk zal het er toch van komen. Waarom dan niet direct? Thed Westenenk van de Krieghuusbelten is groot voorstander. En een slordige rondvraag die we in het buitengebied deden leert hetzelfde. Als het wat geld moet kosten, moet dat maar. Maar begin er mee. Liever vandaag dan morgen. Dat is zo ongeveer het gevoel van die – nogmaals – slordige enquête.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.