energieneutrale woningen in raalte noord te koop

“De woning van 2020 is nu al te bewonderen in Raalte-Noord,” zo luidt de kreet bij de woningen op de foto bij dit artikel. Het zijn energieneutrale woningen aan de Venebruge in Raalte. Volgens verkopend makelaar Anja Linthorst laat het animo voor de woningen weinig te wensen over: “Er is zeker interesse in.”

Bij de twee onder één kap woningen aan de Venebrugge (huisnummers 28 en 30) is een nieuw bouwsysteem toegepast. De methode staat al langer bekend onder de naam massief bouwen, dat is bouwen zonder spouw. Gebr Meijer Bouwbedrijf heeft er een eigen draai aan gegeven met onder meer een andere fundering. “Dit is het nieuwe bouwen”, zegt Meijer zonder dralen, waarbij hij vooral verwijst naar de hoge isolatiewaardes die in de traditionele bouw niet zonder grote aanpassingen kunnen worden gehaald.

Ter vergelijking: waar de isolatiewaarde bij de vloeren in de traditionele bouw rond de 3 á 4 schommelt, haalt de vloer van deze woning zonder moeite een isolatiewaarde van 10. In de fundering is een systeem aangebracht om de ventilatielucht in de woning in de winterperiode voor te verwarmen en in de zomer te koelen. Op de buitenwanden zijn twee lagen isolatie aangebracht met een totale dikte van 28 cm, waardoor deze en ook het dak een flinke isolatiewaarde hebben.

Bij beide woningen is het uitgangspunt dat er geen kosten zijn voor het energieverbruik van de woning. Bij de energieleverende woning wordt er daarnaast nog 3500 kW aan elektra opgewekt voor het dagelijks gebruik. Dat is de hoeveelheid die een gemiddeld gezin in een jaar verbruikt.

Naast dak-, gevel- en vloerisolatie is ook nadrukkelijk gekeken naar de kozijnen. Die worden uitgerust met extra aandacht voor de kierdichting en driedubbel glas. Over een aantal jaren is dat de standaard.

De energieleverende woning krijgt daarnaast een douchegoot met ‘warmte-terug-win-systeem’ en een hotfill voor de wasmachine.

Beide woningen worden verkocht door A Makelaardij uit Heino. Zie staging2.amakelaardij.nl voor meer info.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.